Det var ingen overraskelse at Nikon skulle lansere nyheter i dag, og ryktene har gått en stund, men om en ikke har fulgt nøye med på spekulasjonene på diverse blogger den siste tiden, så kommer definitivt dagens Nikon-nyhet som en overraskelse. Selskapets nye speilreflekskamera er utypisk på flere måter.

Ny modellserie
Det første en legger merke til er at Nikon nå er i ferd med å innføre en ny navnepolitikk. Selskapet har tidligere hatt modeller med ett, to og tre sifre, der de vanlige forbrukermodellene har hatt to sifre. Nå har derimot selskapet brukt opp alt mellom D40 og D90, og det nye kameraet har nå fått navnet D5000.

Dette plasserer seg i «tomrommet» mellom dagens D60 og D90, og blir langt på vei en konkurrent til Canons 500D, med både bedre og dårligere spesifikasjoner.

Utvippbar skjerm
Spesifikasjonsmessig er det første en legger merke til det nedvippbare LCD-displayet på 2,7 tommer, som vi aldri før har sett på et speilreflekskamera fra Nikon.

Og i motsetning til hva vi er vant til fra utvippbare skjermer, er dette et av de få kameraene på markedet som primært vipper skjermen nedover, i stedet for utover. Dette er åpenbart en erkjennelse av at bevegelig skjerm er noe en bruker hvis en tar bilder med kameraet høyt over hodet.

Displayet kan selvsagt også vris rundt 180 grader, slik at fotografering fra hoftehøyde også går som en lek.

For å utnytte denne funksjonen har selvsagt kameraet Live View-funksjon - altså at du kan se i skjermen hva du tar bilde av, på samme måte som på et kompaktkamera.

Bildekvaliteten er tatt vare på
Kameraet er utstyrt med en bildebrikke på 12,3 megapiksler, som er det samme som på D90, og Nikon har igjen falt ned på å kun utstyre kameraet med mulighet til å benytte ISO-innstillinger mellom 200 og 3200 - men også 100 og 6400 som ukalibrert lav/høy.

Ifølge Nikon er det samme bildebrikke som sitter i det svært populære kameraet D300 og D90, noe som i så fall skulle legge til rette for meget god bildekvalitet. Kameraet Nettavisen har sett på har ikke vært en produksjonsmodell.

Rask
Hastigheten på kameraet er det ingenting å si på, sett i forhold til prisen. 4 bilder i sekundet bør holde for de aller fleste, og du kan ta 67 bilder på rad i JPEG-kvalitet eller 11 bilder i RAW.

Dette er likevel en anelse dårligere enn D90 som tar 4,5 bilder i sekundet.

Kamera med videofunksjon
Det føles nesten litt rart å si det, men videoopptak i HD-kvalitet er nå en selvfølge i speilreflekskameraet. Kameraet gjør opptak i 720p med 24 bilder per sekund. 24 bilder per sekund er det samme som benyttes på blant annet Blu-ray-plater. Opptak i 1080-oppløsning er ikke på plass, men heller ikke spesielt nødvendig.

Videoen lagres i Motion JPEG-format, og bitraten ligger på rundt 18,5 Mbps.

Nikon er nøye med å påpeke at dette er et fotokamera med videofunksjon, ikke et videokamera.

Spesielle funksjoner for uerfarne fotografer
Ellers skryter Nikon av masse flotte ting som blant annet muligheten til å redigere både bilder og video direkte i kameraet, men dette er erfaringsmessig noe du bør styre langt unna utover å fjerne røde øyne.

Kameraet er ellers utstyrt med 19 forhåndsdefinerte «bildestiler» for spesielle situasjoner som for eksempel solnedganger, og for de spesielt interesserte kan det nevnes at kameraet har en 11 punkts autofokus med fire forskjellige innstillinger.

Fulle spesifikasjoner kan du lese her (DOC).

Hyggelig pris
Kameraet lagrer data på SD-kort, og den veiledende prisen på bare kameraet er like under 7000 kroner. Kameraet vil også selges i versjoner med 18-55 mm optikk til en 500 kroner ekstra, og for enda 500 kroner til får du også med bildestabilisator. For 8990 får du med et glimrende allroundobjektiv at typen 18-105mm

Salgsstart blir begynnelsen av mai.