Forrige uke skrev vi om Canons nye speilrefleks EOS 450D, som nesten helt sikkert kommer til å bli den nye bestselgeren på markedet.
Oppfølger med ulogisk navn
Nå lanserer Nikon det som trolig kommer til å ligge nærmest på salgslistene når året er omme, nemlig oppgraderingen til nybegynner-favoritten D40x, som er Nikons kamera for de som ønsker å ta skrittet over fra kompaktkamera og over til speilrefleksens nydelige verden. Kameraet har fått navnet D60.
Og vi må nesten bare få slått dette fast: Nikons navngivningspolitikk er ikke logisk. Mens D40x var en liten oppgradering av D40, så er nemlig diskuterbart en enda mindre oppgradering av D40x.
Det nye kameraet har nesten et helt identisk design, kun med et par mindre knappeforskjeller, den har den samme bildesensoren med like høy oppløsning, 10,2 megapiksler, og skjermen på baksiden av kameraet er like stor som vi har sett før.
Viktige «usynlige»endringer
Men de viktige endringene er sannsynligvis de du ikke umiddelbart tenker på. Kameraet har fått en ny bildebehandlingsprosessor som gir bedre bildekvalitet, og en rekke avanserte funksjoner integrert i kameraet som gjør det enklere å ta gode bilder for de som ikke er eksperter.
Aktiv D-Lightning er kanskje den aller viktigste funksjonen. Dette er en funksjon som trolig vil være uønsket for profesjonelle fotografer, men muliggjør betydelig bedre bilder for folk flest. Det er rett og slett en avansert funksjon som sørger for mye bedre bilder i situasjoner der du har store kontraster, for eksempel kraftig sollys i deler av bidlet.
Rent teknisk tar kameraet et undereksponert bilde, og benytter bildebehandlingsprosessoren til å lysne opp de mørkeste områdene i bildet for bedre detaljer i hele spekteret. Det er en kjempefordel for de som ikke ønsker å bedrive aktiv etterbehandling på datamaskinen på bildene du tar.
Avanserte funksjoner for amatører
For de som ikke ønsker å gjøre så mye på datamaskinen er det også integrert funksjoner for å konvertere RAW-filer til JPEG-filer direkte i kameraet, og legge på effekten en ønsker. Dermed kan du beholde mange av fordelene med RAW uten at du nødvendigvis trenger å gjøre mye behandling i etterkant.
Kameraet kan til og med lage såkalte stop-motion-filmer basert på bilder du har tatt. Filmene blir lagret i AVI-format.
En annen innovativ løsning Nikon har kommet med er en spesiell støvrensningsteknologi som både fjerner støv fra bildesensoren og klarer å blåse dette støvet ut av kameraet. Systemet har fått navnet Airflow Control System.
Dette fører til at støvet ikke blir liggende inni kameraet og igjen kan feste seg på bildesensoren, noe som lager stygge merker på dine bilder.
Ellers mye likt
Utover dette er det ikke mye nytt å snakke om av de rene og harde fakta. Kameraet tar fortsatt tre bilder i sekundet, har ISO-verdier fra 100 til 1600, samt 3200 ukalibrert og et trepunkts autofokussystem – og benytter seg selvsagt av SD-kort for lagring.
For de som kjøper kameraet med kit-objektiv er det også gode nyheter fra Nikon. Selskapet har oppgradert sitt kit-objektiv. Dette er fortsatt på 18-55 millimeter, men har nå også blitt utstyrt med optisk bildestabilistor som skal kompensere tre stopp.
Brukbar pris
Kameraet dukker opp i butikkene i slutten av februar. Anbefalt utsalgspris med kit-objektiv er 5990. Det kan fort gjøre dette til en bestselger.
Den nærmeste konkurrenten blir utvilsomt Canon 450D, som er en del mer avansert, men som også koster et par tusenlapper ekstra.