(SIDE2): Passiv røyking har lenge vært fyfy, med god grunn. Men ikke alle tenker på at det også kan skade pus og vofsen.

En studie gjort ved universitetet i Glasgow, viser nemlig at tobakksrøyk er skadelig for hunder, katter og andre kjæledyr. Dersom de utsettes for passiv røyk i hjemmet, har kjæledyrene større risiko for å få celleforandringer og utvikle kreft, enn dyr som lever i røykfrie hjem.

- Våre resultat viser at røyking i hjemmet har direkte innvirkning på kjæledyrene, sier professor Clare Knottenbelt til avisen TheScotsman.

LES også: Nå kan du kjøpe katteduft på spray

Spesielt pus skal være utsatt. Årsaken skal være katters renslighet. Niktoin setter seg i pelsen på dyr, og når katten så slikke seg ren, får den nikotinet i kroppen.

Dersom antall sigaretter som røykes innendørs reduseres til under ti, reduseres også mengden nikotin i kattens pels drastisk.

Katte-gladsak her: Katten Rex forsvant hjemmefra i 2012, nå er han hjemme igjen

Forskerne skal nå se på sammenhengen mellom røyking og lymfekreft hos katter.

- Vårt arbeid har så langt vist at katter tar betydelig skade av røyking innendørs. Og det har lite å si at de har muligheten til å være ute også, sier dyrlege Victoria Smith.

Forskerne har også sett på testikler fra kastrerte hunder. De fant da at det var hunder fra hjem der det røykes, som hadde størst andel av celleforandring.

Har du kjæledyr så kan også denne være smart å få med seg: Om du sover med kjæledyret i senga bør du vite dette