I fjor fikk Radiohead svært mye oppmerksomhet da de la ut sitt nyeste album fritt tilgjengelig på nett og oppfordret sine fans til å betale det de følte musikken var verdt.

Gir bort musikken
Nå følger Nine Inch Nails etter i litt samme stilen. Bandets nye eksperimentelle fire-cd-prosjekt Ghosts I-IV legges nå ut på nett under litt spesielle betingelser. Du kan laste ned alle de 36 sangene for fem dollar, i en rekke forskjellige filformater uten kopibeskyttelse og svært høy kvalitet. Med på kjøpet får du også en 40 siders PDF-fil med informasjon om prosjektet, samt en rekke bilder.

Første delen av prosjektet har bandet også lagt ut for fri nedlasting på sine sider med rene mp3-filer i maksimal kvalitet.

Lastes opp på BitTorrent
Det mer spesielle er at disse filene nå også er lastet opp på en rekke BitTorrent-nettsteder for fri nedlasting. Musikken er lisensiert under en ikke-komersiell Creative Commons-lisens.

Med utgivelsen på torrent skriver bandet følgende:

«Nå som vi ikke lenger er begrenset av et plateselskap har vi bestemt oss for personlig å laste opp Ghosts I, det første av de fire delene, til forskjellige torrent-nettsteder, fordi vi tror BitTorrent er en revolusjonerende måte å distribuere musikk, og vi tror på å finne måter å utnytte ny teknologi i stedet for å bekjempe den.»

Også luksus-pakker
I tillegg til å gi bort musikken gratis, har også bandet satt sammen noen luksuspakker basert på sitt nye prosjekt, inkludert en «Ultra-Deluxe Limited Edition»-pakke til 300 dollar, som inkluderer CD-plater, DVD-plater, LP-plate, Blu-ray-plate, bilder, liten bok og mye mer for den virkelig harde kjernen av fans.

Tilhengere av fildeling
Frontfigur Trent Reznor har tidligere stått frem som en tilhenger av å dele musikk via BitTorrent, selv når det er opphavsbeskyttet.

I mai i fjor innrømmet han at han selv delte musikk:

- Jeg stjeler musikk også, jeg skal ikke si at jeg ikke gjør det.

Da musikknettstedet OiNK senere på året ble stoppet stod han frem som et medlem der:

- Hvis OiNK hadde kostet noe, så ville jeg absolutt ha betalt, men det finnes ikke noe tilsvarende godt produkt komersialisert, sa han da, ifølge TorrentFreak.