– Jeg har sagt det gjentatte ganger, og for Norge trenger jeg ikke gjenta det: dere må fortsette å beskytte verdiene som forfektes i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Ratsjinskij til NTB.

Aktivistveteranen, som er i Oslo for å motta Nobels fredspris på vegne av Russlands eldste menneskerettighetsorganisasjon Memorial, sier hjelpen til ukrainske flyktninger også er et signal.

– Det er et tegn på internasjonal solidaritet. Det er et signal til dem som vil forstå.

Han sier krigen i Ukraina er et tegn på at ingen kan føle seg trygge.

– Hvis man ser på det en del russiske embetsfolk sier, ser man at deres ambisjoner går langt utenom Ukraina. Et problem med det skrudde synet til russiske myndigheter er at det baserer seg på at alle problemer kan løses med olje og gass, sier Ratsjinskij.

Ukrainsk fredsprisvinner: – Vi lever i et langvarig mareritt

Den tredje av årets fredsprisvinnere, Ales Bjaljatskij, sitter fengslet i hjemlandet Belarus.

Mange belarusere føler de har blitt glemt etter invasjonen av Ukraina, sier Natallia Pintsjuk, som mottar Nobels fredspris på vegne av sin fengslede ektemann.

– Det er en veldig vanskelig situasjon, og det er andre presserende saker. Det hjelper ikke med å holde Belarus øverst på agendaen, sier Pintsjuk til NTB.

Ales Bjaljatskij er den tredje fredsprisvinneren gjennom tidene som mottar prisen mens han sitter i fengsel. Sist Pintsjuk møtte ham var i oktober, og hun har ingen forventninger til at det vil skje igjen snart.

– I dagens kontekst kan jeg ikke ha forventninger, sier hun.

Hun håper imidlertid prisen kan bidra til å vekke et slags håp i Belarus.

– Denne prisen gir belaruserne inntrykk av at de ikke er glemt, og at de har allierte og solidaritet i resten av Europa. Belarusere er en europeisk nasjon, og vi vil være del av den europeiske familien.

(©NTB)