Gå til sidens hovedinnhold

Nokas-sak henlagt

Sefo henlegger etterforskningen av lekkasjer av Nokas-bevis til TV 2 og TV 2 Nettavisen. Spesialenheten har ikke funnet grunnlag for å mistenke noen for lekkasjene.

Det var Riksadvokaten som i fjor sommer bestemte at lekkasjene skulle etterforskes av Spesialenheten for politisaker (Sefo) for å finne ut hvem som hadde lekket informasjon fra etterforskningen. Bakgrunnen var at TV 2 og TV 2 Nettavisen offentliggjorde lyd fra Nokas-ranet, samt informasjon fra det omfattende etterforskningsmaterialet.

Her er Nokas-lyden
Det var Ridvan Halimis advokat, Trygve Staff, som anmeldte TV 2 etter at TV 2 Nyhetene offentliggjorde lydfiler fra nødtelefoner og politisamband. Her kan du høre lydopptakene som forårsaket etterforskningen.

- Det er en riktig avgjørelse å henlegge etterforskningen. Saken burde aldri vært etterforsket i utgangspunktet, sier nyhetsredaktør Geir Selvik i TV 2 Nettavisen.

- Var viktig informasjon
- Etterforskningen utløste en klappjakt på kilder som er svært uheldig. Pressen er avhengig av av anonyme kilder for å kunne avsløre kritikkverdige forhold. Denne spesielle saken har heller aldri skadet politietterforskningen, men derimot vært med på å kaste lys over hva som egentlig skjedde under Norgeshistoriens mest brutale ran, sier Selvik.

Riksadvokaten ønsket å finne ut hvem som hadde lekket materialet til pressen. Et halvt år etter, henlegger Spesialenheten etterforskningen på grunn av mangel på bevis.

- Ingen mistenkt
«Spesialenheten finner ved avslutningen av sin etterforsking ikke at mistanke kan rettes mot noen bestemt person. Etterforskingsmaterialet inneholder heller ikke opplysninger som gir grunnlag for ytterligere etterforsking i noen bestemt retning. For de som har vært avhørt med status som mistenkt henlegges saken som intet straffbart forhold anses bevist.» skriver Spesialenhetens leder, Jan Egil Presthus, i et vedtak fredag.

I vedtaket slår Spesialenheten fast at svært mange personer hadde adgang til det omfattende etterforskningsmaterialet. At materialet var lagret digitalt gjorde at det ble vanskelig å holde kontroll med hvem som fikk tilgang til det.

- Burde vært offentlig
Nyhetsredaktør Stål Talsnes i TV 2 mener at informasjonen som Sefo etterforsket kilden til, burde vært offentlig i utgangspunktet. Han viser til ordningen i Sverige der det er vanlig at etterforskningsmaterialet blir offentliggjort før en straffesak behandles i domstolen.

Han har ingen forståelse for at politiet, i følge vedtaket fra Spesialenheten, opplever at lekkasjene har medført «mistenkeliggjøring» og at det har «svekket politiets taktiskehandlingsrom».

- Når en tiltale er ferdig så skal jo politiets arbeid i utgangspunktet være ferdig. Det som skaper mistenkeliggjøring er at denne informasjonen skal holdes hemmelig. Det er kan skape mye mistanke rundt politiet selv. Det gjelder særlig i denne saken hvor politiet er innvolvert gjennom at det var en av deres egne som ble drept. Politiet bør ha en særinteresse i å vise åpenhet i denne saken, sier han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken