(SIDE2:) Det er det norske og lukkede fildelingsnettstedet Norbits som har lagt ut «NOKAS» til nedlasting.

Nettstedet har rundt 14.000 medlemmer. Også Scanbytes skal ha «NOKAS» til nedlasting og hvem som fikk tak i den først er derfor usikkert. Nettstedene er lukket for andre enn medlemmer. The Pirate Bay opplyser at de har filmen om du søker på deres sider.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Hittil lastet ned av 1000
Hittil har nesten 1000 personer lastet ned filmen på Norbits. Etter det Side2 erfarer, er filen av «høy kvalitet».

Norbits, som startet opp i 2005, fikk første gang oppmerksomhet da de la ut Stefan Faldbakkens «Uro» før den hadde norsk premiere. «NOKAS» er sett av nærmere 200.000 på norske kinoer.

Nettstedet holder en lav medieprofil og havnet i disputt med Wikipedia som la ut informasjon om nettstedet. Det endte med at Wikipedia stengte muligheten for andre enn deres egne administratorer for å redigere siden. Ifølge internettselskapet Alexa er norbits.net blant de 1700 mest besøkte nettsidene i Norge.

For å bli medlem må du imidlertid bli invitert av en som allerede er bruker.

Uvitende produsent
Da Side2 tirsdag ringte «NOKAS»-produsent Jan Aksel Angeltvedt visste han ikke at Erik Skjoldbjærgs film hadde funnet veien til torrentsiden.

- Jeg reagerer med sjokk og vantro og jeg synes overhodet ikke dette er greit, sier han. Han sier at det synes å herske et syn på at norske filmprodusenter sitter godt i det, men sier at risikoen for å gjennomføre et så stort prosjekt som «NOKAS» er høy.

- Vi er små virksomheter som lever fra prosjekt til prosjekt. Om «NOKAS» lekker ut i tusenvis av eksemplarer, er dette en helt reell begrensning for oss for å få inn helt nødvendige inntekter, sier Angeltvedt til Side2.

Vil politianmelde
Han sier han ser så alvorlig på saken at han vil politianmelde den. Han vil også snakke med produsentene bak «Max Manus» og «Varg Veum» og trekke veksler på deres erfaringer rundt piratkopiering.

- Dette er noe bransjen står samlet om. Vi kan overhodet ikke bare se på at dette skjer. Det er fullstendig uakseptabelt, sier han.

Norbits har ifølge Wikipedia fra før av lagt ut «Lange flate ballær II», «Rovdyr» og «Varg Veum - Falne Engler». Ifølge ITAvisen var også «Max Manus» tilgjengelig i noe tid etter premieren.

Sandrew Metronome, som distribuerer filmen, sier de vil ta det videre med sine advokater.

LES MER OM NOKAS:

Anmeldelse:Dette er verdt å se
Knerten slo NOKAS
- 300 meter fra skuddene
Pårørende får se filmen først