Gå til sidens hovedinnhold

Nokia-Jorma utsetter UMTS

Den finske mobilprodusenten Nokia har ingen bråhast med å få UMTS-telefoner på markedet. - Først mot slutten av neste år vil det være nok terminaler på markedet, sier konsernsjef Jorma Ollila.

De siste fire årene har det vært skrevet side opp og side ned om UMTS, 3G og tredjegenerasjons mobiltelefoni. Mobilsystemet skal gjøre det mulig å drive videotelefoni, se på levende bilder, laste ned musikk og alt annet fint og flott.

Ikke bra nok
Men luften har gått fullstendig ut av ballongen. Riktignok har noen av tjenestene dukket opp i dagens mobilnett og det er sågar kommersielle 3G-nett i drift, men den store UMTS-bølgen er utsatt utallige ganger.

Nå heller også Nokia kaldt vann i årene på de utålmodige. Under en konferanse i Cannes nylig sa konsernsjef Jorma Ollila at UMTS først blir aktuelt om ett års tid.

- Vi har sett kommersielle lanseringer av 3G-nett i år, men dekningen er ikke der ennå. Mot slutten av neste år og utover i 2005 kommer terminaler ut på markedet og dekningen vil være tilstrekkelig, sier Ollila.

På gang
Nokia har til nå vist frem to 3G-terminaler, men ingen av dem har imponert anmelderne og brukerne i nevneverdig grad. Derimot har både Motorola og flere av de asiatiske produsentene kommet godt i gang.

I Norden har Hutchisons 3 åpnet sitt mobilnett i Sverige og Danmark, mens de øvrige aktørene venter til neste år. Både NetCom og Telenor Mobil har signalisert kommersielle åpninger i løpet av 2004.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris