Det var sett frem med spenning til fredagens annonsering fra den finske mobilkjempen Nokia.

Det er ingen tvil om at Nokia har fått juling av Apple innenfor smarttelefon-området det siste året, noe som har fått flere til å hevde at nå må finnene finne på noe. Fredag var katta ute av sekken.

Samarbeid med Microsoft
Nokia vil fremover jobbe enda tettere med den amerikanske IT-kjempen Microsoft. Windows mobilplattform vil fremover være Nokias primære smarttelefon-plattform. Dette innebærer at Symbian-plattformen, som har har vært hovedplattform til nå, får status som en «franchise-plattform». Det tette samarbeidet med Microsoft innebærer også at Microsofts søketjeneste Bing blir fast søk på Nokias telefoner.

Microsoft og Nokia skriver i meldingen at de to skal opprette et bredt strategisk partnerskap, for å bygge et nytt «globalt økosystem». Nokia og Microsoft vil altså lage et meget tett samarbeid for å demme opp for Googles Android og Apples, i det raskt voksende smarttelefonmarkedet.

Annonseringen er en del av den nye planen til den nye kanadiske toppsjefen i Nokia, Stephen Elop. Det første han gjorde da han tok over toppjobben, var å sette igang en større gjennomgang av selskapet. Elop er den første ikke-finne som leder Nokia, og han har tidligere jobbet i Microsoft.

Deles opp
Det er videre klart at Nokias mobildel vil nå bli delt opp i to; én smarttelefon-del og én mobiltelefondel. Dette vil også få store konsekvenser for de ansatte i selskapet, som nå blir delt inn i de to divisjonene. Nettverksdelen NokiaSiemens vil fortsatt rapportere som separat selskap, kommer det frem i meldingen.

Microsoft blir ikke den eneste samarbeidspartneren til «nye» Nokia. I meldingen fra selskapet heter det at finnene vil inngå et bredt samarbeid med ulike aktører. Det er videre klart at Nokia vil dele opp sin mobildivisjon i én smartteleffon-del og en mobiltelefondel. Dette vil også få stor påvirkning på ansatte i Nokia, som nå må jobbe i ulike divisjoner

Aksjen stuper med 9,19 prosent til 7,36 euro på børsen i Helsinki. Så langt har dermed selskapets markedsverdi falt med over 30 milliarder kroner.

Les flere saker på NA24