Gå til sidens hovedinnhold

En halvimponerende mobil

Vi har tatt en titt på Nokias mobilkamera-monster.

Tidligere i år annonserte Nokia sitt nye kameramonster med 8 megapikslers oppløsning, som fikk navnet N86 8MP.

Ville fokusere på noe annet enn oppløsning
Poenget med telefonen var ikke å lage en revolusjonerende telefon, men å lage en mobiltelefon med standard Nokia-funksjoner, som høyere bildekvalitet enn vanlige mobiler. Dette skulle de ikke (først og fremst) gjøre ved å presse oppløsningen til himmels, men ved å benytte bedre optikk.

N86 8MP er den første av de lett tilgjengelige mobilene som er utstyrt med både mekanisk lukker og variabel blenderåpning. Sammen med Carl Zeiss-optikk skulle dette skape et langt bedre mobilkamera.

Og la oss hoppe rett i salaten: Kvaliteten er bedre en på de aller fleste andre mobilkameraer, men kvaliteten er langt fra god nok.

For høy oppløsning
For Nokia har gjort den store feilen, som de egentlig forsøker å fortelle at de ikke går i: Samtidig som de har forbedret den optiske kvaliteten, har de presset enda flere megapiksler ut av en altfor liten bildebrikke. Resultatet er at bildekvaliteten fortsatt blir usedvanlig grøtete, selv om optikken er forbedret.

Les også: Derfor betyr ikke megapiksler alt

Som du kan se testbildene under, så ser det ut som om noen har lagt på et vannfargefilter eller noe lignende på bildene i ettertid, som gjør at bildene fremstår malte hvis en begynner å se på detaljene. Og det hjelper fint lite med høy oppløsning – og for så vidt god optikk – når dette er resultatet.

Testbilde 1- Testbilde 2 - Testbilde 3 - Testbilde 4

Sannsynligvis er dette en konsekvens av automatisk støyfjerning som må jobbe knallhard for å få bildene til å se bra ut med så høy oppløsning, en mistanke som styrkes av at det blir mer «vannfarger» jo mindre lys som er tilgjengelig.

Gode og dårlige nyheter
Det som derimot er godt å se er at bildene uansett ikke ser ut som om de er tatt gjennom et møkkete vindu, noe som veldig ofte er tilfellet med mobilkameraer. Dette i kombinasjon med at kromatisk abberasjon (fargefeil som oppstår der lyse og mørke områder møter hverandre) ser ut til å være helt fraværende viser at Nokia har rett i at optikken er god på kameraet.

Og selv om de har kommet et godt steg i rett retning med optikken, så har kameraet fortsatt pinlig lang forsinkelse når en trykker på utløserknappen – altså tiden fra du trykker på utløserknappen og til kameraet faktisk har fått fokusert og tar bildet.

En håpløs skjerm
Et annet vesentlig problem med telefonen er skjermen. Nokia har valgt å gå for OLED-teknologi på skjermen, fremfor LCD. Det har en rekke fordeler, blant annet gir det bedre muligheter for god kontrast og lavere strømforbruk.

Men skjermen på N86 8MP lever ikke opp til forventningene til en telefon til godt over 4000 kroner. Oppløsningen på den relativt store 2,6” skjermen er på bare 320x240 punkter, og det virker som om kvaliteten på displayet Nokia har benyttet seg av er av aller laveste kvalitet. Når telefonen forsøker seg med menyelementer som fader inn og ut så ser det ut som telefonen står og blinker fordi OLED-skjermen ikke er særlig glad i bevegelser.

Og ofte (men lagt fra alltid) virker det helt som telefonen har klikket når man åpner dekselet og skjermen skrur seg op. Da blinker det i flere farger og det tar mange sekunder før telefonen er klar til bruk.

Derimot ser den veldig god ut så lenge bildet er det samme - eller det ikke er noen animasjoner å snakke om.

Gode knapper - godt minne
Men det er heldigvis ikke lunkne ting å si om telefonen. Knappene på telefonen er for eksempel meget behagelig å bruke, og telefonen ser nå endelig ut til å være utstyrt med en Mail for Exchange-klient som faktisk gjør det man forventer som Exchange-bruker, med full tilgang til alle mapper og lignende. (Riktignok dukker det hele tiden opp feilmeldinger om at Exchange mener innstillingene må endres, selv om alt fungerer og ting faktisk er rett stilt inn.)

Telefonen er også rikelig utstyrt med minne. Telefonen har 8 GB integrert, samt en microSD-kortleser, noe som gir både fleksibilitet og god nok lagringsplass.

Følger nye standarder
N86 8MP er også en av de første Nokia-telefonene som har gått helt over til å utelukkende benytte MicroUSB, ikke bare til tilkobling til PC, men også til ladning. Dette er den standarden alle de store mobilprodusentene vil gå over til etter hvert.

En vanlig 3,5mm minijack er også på plass.

God, men kjedelig programvare
Og når det gjelder selve programvaren så er Nokias S60-programvare velprøvd og fungerer slik en forventer den skal, og Nokias GPS-programvare fungerer mye bedre enn forskjellige former for Google Maps-implementasjoner.

(Det er likevel ikke til å komme utenom at programvaren begynner å føles litt gammeldags sammenlignet med for eksempel iPhone, Android – og til og med noen Samsung-glimt. Nokias OVI-satsing på programvare er heller ingen suksesshistorie, S60 fremstår som en litt «dum» smarttelefon.)

Teknologisk sett har den alt en kan forvente, inkludert HSDPA (overraskende nok ikke HSUPA), WLAN, GPS og Bluetooth 2.0.

Batterikapasiteten er 363 timer standby, og 6,9/4,5 timer tale (GSM/3G).

Konklusjon
Jeg er ikke helt sikker på om jeg liker å se på N86 8MP som en ekte «kameratelefon» som virkelig tar skrittet over i kompaktkameraverdenen. Derimot fremstår den som en mer fornuftig etterfølger til N95 8GB enn det N96 noen gang har vært. Den er en anelse mindre, en slipper å betale for en mobil-tv-mottaker som uansett ikke fungerer i Norge – og for trofaste N95-brukere, som det er mange av, så vil dette være en moderne erstatning.

Det er bare så synd at skjermen ikke helt lever opp til forventningene, og bildekvaliteten fortsatt ikke er i nærheten av de fleste kompaktkameraer.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken