Gå til sidens hovedinnhold

Nye, sære supermobiler

Nokias nye musikkmobiler er både tøffe og geniale.

Nokias XpressMusic-telefoner har vi tidligere skrytt opp i skyene her i Nettavisen, og telefonene har blitt en stor suksess.

Nå håper lanserer finnene de nye XpressMusic-mobilene 5320 og 5220 – der førstnevnte er den mest spennende teknisk, mens sistnevnte er en liten designsæring.

Satser på stemmestyring
5320 skiller seg først og fremst ut ved at musikkfunksjonen kan styres ved hjelp av stemmekommandoer. Om telefonen er nøyaktig nok til å faktisk forstå at jeg ønsker å høre sangen «When the wather breaks» av «Liquid Tension Experiment» gjenstår å se, men det er åpenbart at Nokia føler at deres stemmestyringsteknologi er god nok til å gå lenger enn bare oppringninger.

Om ikke telefonen skulle forstå hva du forsøkte å fortelle den har den heldigvis egne dedikerte musikknapper.

Fokus på musikk
Selv om dette er en musikkmobil har den ikke noe stort integrert minne, men en kortleser for microSD-kort med støtte for minnekort i størrelser opp til 8 gigabyte. Det holder til mange timers musikk, særlig med tanke på at spilleren takler formater som MP3, M4A, WMA og høykomprimeringsformatet eAAC+.

Nokia fortsetter suksessen med å ha en vanlig 3,5mm minijack-kontakt rett i mobilen, slik at du kan koble på dine egne hodetelefoner uten overgang – og Bluetooth med stereostøtte er på plass for dem som heller foretrekker trådløse utgaver.

Også mer enn musikk
Men dette er ikke bare en ren musikkmobil. Nokia har utstyrt telefonen med både EDGE, 3G og HSDPA slik at du virkelig skal få høye nedlastingshastigheter, og har også implementert en ny nettleser som skal gi deg en bedre mobil surfeopplevelse. Nokia snakker høyt om både Web 2.0 og nettsamfunn.

- Dagens nykommere i XpressMusic-serien gir brukerne tilgang til media på en ny måte, samt nye muligheter for å interagere og å dele innhold med venner og på nettsamfunn – når som helst, hvor som helst, sier produktsjef Klas Ström i en pressemelding.

Og når du er lei av å surfe, så har telefonen også fått støtte for Nokias nye N-Gage-konsept, slik at du kan spille mobilspill som er langt bedre enn det vi er vant til å se på mobiltelefoner.

Kameraet på mobilen er det derimot ingen som blir skremt av. 2 megapiksler er det ingen som blir imponert av i dag.

De fysiske målene er 108 x 46 x 15 mm, vekten er 90 gram og salgsstart er over sommeren. Taletiden er oppgitt til 3,5 timer. EU-pris er satt til 220 euro før skatter og subsidier. Det betyr trolig drøye 2000 kroner her i landet.

Lillebror med markeringsbehov
Lillebroren 5220 er en telefon som er litt mindre spennende på innsiden. Den mangler blant annet talestyringen, 3G-støtte, og støtte for M4A-musikkformatet – og også N-Gage. Sistnevnte er først og fremst fordi denne mobilen bruker Series 40-operativsystem, mens storebror bruker Series 60.

Til gjengjeld har Nokia satset på et litt mer spenstig designuttrykk ved å gjøre mobiltelefonen høyst asymmetrisk med en design som egentlig har likhetstrekk med Nokias Vertu-telefoner – selv om eksklusiviteten ikke lyser på samme måte.

Diskotek i lomma
For å underbygge at dette er en ungdomsmobil, og ikke minst en musikkmobil, har Nokia implementert en funksjon de kaller «Rhythmic lights», som i bunn og grunn betyr at mobilen blinker som et uvær i takt med musikken.

Telefonen er litt mindre enn sin storebror med sine 108x43,5 x 10,5 mm og 78 gram. Taletiden er oppgitt til 5 timer Telefonen kommer samtidig med storebror, men prisen er satt til 160 euro – trolig drøyt 1500 kroner her i landet.

Ellers har begge mobilene støtte for FM-radio med RDS og et 2 tommer stort display på 240x320 punkter.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering