Gå til sidens hovedinnhold

Forbyr utenlandske penger

Nord-Korea strammer grepet om økonomien.

Det diktatoriske regimet forbyr nå all bruk av utenlandske penger, noe som er et nytt signal om at regimet til Kim Jong-il vil få kontroll over en spirende markedsøkonomi i landet, ifølge Associated Press.

Rapporter varsler om at alle som benytter seg av amerikanske dollar, euro, kinesiske yuan eller andre former for utenlandsk valuta kan vente seg strenge straffer.

Det nye tiltaket forbyr alle personer og organisasjoner med unntak av banker fra å være i besittelse av utenlandsk valuta. Forbudet skal ha inntruffet umiddelbart fra den 28. desember.

De politisk styrte og offisielle nordkoreanske mediene har så langt ikke nevnt forbudet, men sørkoreanske medier skal ha fått tak i informasjon om forbudet fra etterretningskilder. Kinas statlige tv-kanal CCTV meldte onsdag at tiltaket har som mål å forby sirkulasjonen av utenlandsk valuta, ifølge Associated Press.

Til nå har utenlandsk valuta blitt akseptert i noen butikker, restauranter og andre utsalgssteder, spesielt de som oppvarter utenlandske turister.

Analytikere tror at tiltaket er ment å ramme de som får fatt i utenlandske penger på svartebørsmarkedet, og som gjemmer disse som en «forsikring» da de ikke vet hvordan landets valuta vil utvikle seg.

Valutareform
Ordren kommer kun uker etter at myndighetene ga landets soldater beskjed om å skyte alle som krysser landets grenser uten tillatelse på stedet.

Beskjeden kom etter opptøyer knyttet til en valutareform befolkningen frykter vil føre til at de blir sittende igjen med verdiløse pengesedler.

I starten av desember ble det gitt beskjed til nordkoreanerne og utenlandske ambassader om at Nord-Korea repriser landets valuta, den mest dramatiske valutareformen på over 50 år.

Endringen priser 100 gamle won til 1 ny won, men det settes også en klar begrensning på hvor mange gamle sedler det er som kan konverteres til nye. Først ble denne satt til 100.000 gamle won, men etter kort tid ble denne økt slik at hvert familiemedlem kunne konvertere ytterligere 50.000 won.

Resten av sparepengene har befolkningen fått beskjed om å sette inn i de statlige bankene som innskudd, men mange skal frykte at penger som settes inn her vil gå tapt.

Blant annet har opprørte nordkoreanere ved to anledninger satt fyr på hauger med pengesedler, noe som er et meget sjeldent folkeopprør i det totalitære regimet med en befolkning på 24 millioner.

Offisielt har en dollar tidligere kostet 145 won tidligere, men på svartebørsen skal summen ha vært hele 3.000 won. Reformen skal ha blitt fattet for å stagge landets løpske inflasjon og begrense svartebørshandelen.

Frykter ustabilitet
Sør-Korea frykter at valutareformen kan føre til ustabilitet i nabolandets regime.

- Det er vanskelig å spå hva slags trussel vi kan bli utsatt for etter en mulig regimeustabilitet som kan oppstå i etterkant av valutareformen, sier sørkoreas forsvarsminister Kim Tae-young, ifølge Associated Press.

Det skal være Kim Jong-Ils yngste sønn Kim Jong Un som er arkitekten bak valutareformen. Yngstesønnen skal være diktatorens favoritt til å overta ledelsen etter seg selv.

Hindre flukt
Det militæret tiltaket om å skyte alle på flyttefot kan være et forsøk på å stoppe landets middelklasse, som er i harnisk etter å plutselig å ha blitt frarøvet sine penger, fra å forlate det kommunistiske landet.

De siste årene har tusenvis av nordkoreanere rømt landet, mesteparten av disse har kommet over grensen til Kina. I fjor kom rundt 2.800 nordkoreanere over grensen til Sør-Korea, mens tallet i 2007 var på vel 2.500.

Kommentarer til denne saken