Gå til sidens hovedinnhold

Nord-Norge mørklagt igjen

Deler av Troms og Finnmark ble fredag morgen klokka 09.25 mørklagt på grunn av uværet. To timer senere rammet strømbruddet landsdelen igjen.

Klokka 11.33 rammet et nytt strømbrudd, og igjen er deler av Troms og Finnmark uten strøm. 250 av 1200 megawatt forsvant brått ut av overføringsnettet, ifølge Statnett.

Mistet forsyningen fra Kobbelv
Klokka 09.25 gikk lyset første gang i dag i store deler av landsdelen. Strømmen kom tilbake igjen over det hele etter en time, men Statnett turde ikke ikke love at det ikke oppsto problemer igjen. Og to timer senere rammet altså et nytt strømbrudd, denne gangen i 420 kilovoltsledningen sør for Ofoten fra Kobbelv kraftstasjon. På samme måte som første gang, ble deler av Troms og Finnmark mørklagt.

- Vi driver og kjører opp igjen strømforsyningen. Den vil gradvis komme tilbake, sier Irene Meldal, informasjonssjef i Statnett, til TV 2 Nettavisen. Kobbelv kraftstasjon, som leverer strøm på ledningen nordover via Ofoten, trenger tid på å kjøres i gang igjen.

Uværet skal nå være på topp.

Importen lammet
- Uværet gjør oss sårbare, og det er for tiden underskudd av strøm i landsdelen, sier Meldal og peker på at forsyningsledningen som vanligvis benyttes til å importere kraft fra Sverige er rammet. Det skjedde under det første strømbruddet, da ledningen mellom Ofoten og Rittsem i Sverige ble satt ut av drift på grunn av feil.

Da strømbrudd nummer to rammet klokka 11.33 var Sverige-forsyningen fortsatt ute av drift. Bedre ble ikke situasjonen av at kraftproduksjonen på Innset-verkene stanset opp på grunn av isproblemer.

- Ingen garantier

Statnett er forberedt på nye utfall.

- Garantier kan vi ikke gi. Vi er fortsatt svært sårbare, uttalte avdelingsleder Alf Olaussen hos Statnett nord etter det første strømbruddet.

Etter det første strømbruddet satte Statnett umiddelbart i gang arbeidet med å bygge forsyningen i Nord-Norge opp igjen. Ved 11-tiden meldte selskapet at ledningen mellom Kobbelv og Ofoten var oppe igjen, og dermed var det mulig å forsyne hele den nordlige landsdelen via denne ledningen - så lenge det varte.

Innstilte fly

«Narve» fortsetter å herje i nord. Blant annet er samtlige fly innstilt i Trondheim og Bodø. Forsinkelsen vil vedvare frem til langt utover ettermiddagen.

Også i sør har vinterværet satt sine spor. Flere tusen husstander var uten strøm etter at den våte og tunge snøen har skadet linjenettet.

Posten kommer ikke fram

Posten Norge er også blitt berørt av «Narve». Ettersom E6 og andre hovedveier i nord er stengt, kommer ikke Postens transportbiler fram. Det gjelder blant annet over Saltfjellet, på fergesambandet sør for Narvik, og på fjelloverganger i Finnmark. Over Saltfjellet sendes så mye som mulig med tog, men kapasiteten her er begrenset.

Politiet i Helgeland har hatt rundt 15 meldinger om skader på tak og knuste vinduer ulike steder i distriktet. Natt til fredag ble også trafikken på E6 forbi Mo i Rana omdirigert gjennom sentrum på grunn av løse takplater ved Mo Industripark.

Ved 4-tiden ble det klart at grunnskolene i i Mo i Rana og Grubhei holdes stengt fredag.

- Sterk vind og løse takplater kan skade folk til fots, opplyser operasjonsleder Roald Kjønnås ved Helgeland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

I Midtre Hålogaland er Ballangen og deler av Tysfjord kommune isolert fra omverdenen fordi Skjomen-brua er stengt.

Politiet i Vest-Finnmark har hatt enkelte meldinger om løse gjenstander som kunne gjøre skade og Sivilforsvaret har rykket ut.

- Alle meldingene er fra boligområder i Hammerfest, opplyser operasjonsleder Jarle Marthinsen.

Salten politidistrikt opplyser til Rana Blad at et tak ha blitt revet av og et fjøs skal ha klappet sammen under press.

«Narve» avtar

«Narve» fortsetter å herje i nord, men vil antageligvis avta i løpet av kvelden og natten.

- Derimot kommer det et nytt lavtrykk i norskehavet i helgen som vil forårsake liten storm på søndag i store deler av Nord-Norge, men ikke på langt nær så kraftige som «Narve», sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Men selv om «Narve» gir seg en gang på fredagen, er det mer pust igjen.

Ifølge Meteorologisk Institutt kan det verste være i vente, og i Nordland ventes full storm fredag med vindkast på opptil 45 sekundmeter. Også langs kysten i Troms, og sørover fra Sør-Trøndelag til Rogaland er det utstedt stormvarsler for fredag.

Her kan du sjekke de siste trafikkmeldingene.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken