Gå til sidens hovedinnhold

Gransker valutahandel i Norsk Tipping

Nå er kredittkort- og valutahandler koblet inn i tippingsaken.

Tirsdag denne uken løftet styreleder Lars Sponheim og Norsk Tipping-sjef Torbjørn Almlid tippingsaken frem igjen, etter at Økokrim og flere andre instanser hadde lagt saken i skuffen. Sponheim ønsker å gjennomføre en intern granskning av forholdene i Norsk Tipping i tiden da Reidar Nordby jr. var toppsjef.

Saken har rullet og gått siden 2004-2005 da Kapital første gang skrev om den. NA24 iMarkedet skrev også om de tette personlige forholdene rundt automatleverandøren EssNet og Norsk Tipping på denne tiden. Det er imidlertid to forhold som har fått Sponheim til å involvere politiet nok en gang: Det ene er at granskningen til Riksrevisjonen skal ha styrket deres tro på at folk i Norsk Tipping skal ha direkte eierskap i EssNet. Det andre er at de har funnet betaling av penger fra EssNet til ansatte i Norsk Tipping.

Involvert Norges Bank
NA24 har snakket med en av personene dette gjelder, men han har ikke ønsket å kommentere noe rundt tippingsaken. Til Riksrevisjonen har han imidlertid sagt at det skal dreie seg om tilbakebetaling av et gammelt lån. Kilder nært granskningen til Riksrevisjonen sier til NA24 at de ikke setter lit til denne forklaringen.

NA24 har fått vite at Riksrevisjonen har sjekket valutakonverteringer hos Norges Bank. På den måten skal de ha fått vite at personer de har i søkelyset, skal ha konvertert pengesummer fra sveitsiske franc til norske kroner. Kredittkort- og valutatransaksjoner har dermed blitt et sentralt tema i Riksrevisjonens granskning, sier en kilde til NA24.

NA24 har også fått vite at én person allerede skal ha innrømmet at han har aksjer i EssNet , men dette er ikke bekreftet av andre kilder involvert i saken.

NA24 har forsøkt å få kontakt med Reidar Nordby jr. de siste dagene. Etter å ha vært tilgjengelig på telefonen tirsdag og onsdag i forrige uke, har Nordby valgt å ikke svare pressen de siste dagene. Nordby har imidlertid sagt til NA24 at, så vidt han vet, har ingen i Norsk Tipping tjent penger på kontraktene i selskapet.

Bråk i lang tid
Det har vært bråk rundt forholdene i Norsk Tipping i lang tid.

Allerede i 2004 og 2005 startet tidsskriftet Kapital å skrive om kontrakten til den svenske spillmaskinprodusenten EssNet ab. NA24 omtalte også de meget spesielle forholdene rundt denne kontrakten på dette tidspunktet.

Avtalen det ble stilt spørsmålstegn ved var en leveranse av 10.000 spilleautomater til 80.000 kroner stykke, altså en kontrakt på 800 millioner kroner. Kritikken gikk på habiliteten til Norsk Tippings ledelse og prisen på automatene.

Da kontrakten ble inngått var nordmannen Hans Vigmostad toppsjef i EssNet ab. Vigmostad er samtidig gift med Torun Vigmostad Steinhaug, som er administrerende direktør i rådgivningsselskapet Thue & Selvaag. Dette selskapet har i ti år har hatt oppdrag for Norsk Tipping.

Vigmostad eide i sin tid 14 prosent av selskapet gjennom T&S Holding, der Hans Vigmostad er varamedlem i styret.

Den daværende styrelederen i Norsk Tipping, høyesterettsadvokat Sigmund Thue, eide samtidig 22 prosent av Thue & Selvaag.

For å sjekke om det hadde skjedd noe ulovlig under inngåelse av EssNet-kontrakten ble revisorselskapet Ernst & Young hentet inn. Revisorselskapet konkluderte imidlertid at kontraktsreglene ble fulgt. Dessuten ble kontrakten terminert etter at 1.300 automater var levert, da EFTAs overvåkningsorgan ESA slo fast at Norsk Tipping ikke kunne ha monopol på spilleautomater i Norge.

Reklame

Meld deg på kveldens kurs: Boblene og vinene som passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken