Gå til sidens hovedinnhold

Rentevarsko fra Nordea

Storbanken tror prisene og lønningene vil gå i været - og at renten vil gjøre det samme.

Som Nettavisen skrev søndag tror alle de åtte bankene i vårt rentebarometer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på onsdagens rentemøte.

Inflasjon på 2,5 %
Men mandag skriver Nordea i årets første "Økonomiske Oversikt" at de nå tror Norges Bank vil heve renten to ganger i 2008, istedenfor én gang som tidligere antatt.

Hovedårsaken til det er en høyere inflasjon, en høyere lønnsvekst og et vedvarende stramt arbeidsmarked.

Nordea tror inflasjonen i år vil bli identisk med Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 %, men at den kan stige ytterligere i 2009. En høy inflasjon er med på å presse renten opp.

Forventer to rentehevinger
På den positive siden for lommeboken din, tror Nordea at norske lønnstagere kan vente seg en lønnsøkning på hele 5,75 % i år, men igjen er riset bak speilet en høyere rente.

- Vi tror underliggende inflasjon vil stige raskere enn det Norges Bank til nå har anslått. Derfor venter vi ytterligere to renteøkninger i år – en i mars og en i 3. kvartal. Vi tror også at norsk næringsliv må være forberedt på en ytterligere styrking av kronen de nest par-tre kvartalene, skriver sjeføkonom i Nordea Steinar Juel i rapporten.

Argument for høyere lønn
For å henge med på lønnskarusellen kan du legge deg følgende beskrivelse fra Nordeas rapport på minnet. Den kan grei å støtte seg på når du skal forhandle om høyere lønn i bedriften din.

«Mangelen på arbeidskraft innen de fleste sektorer gir arbeidstakerne en sterk forhandlingsposisjon når det er snakk om lønnsøkninger. Villigheten til å gi gode tillegg for å sikre seg arbeidstakere og unngå arbeidskonflikter synes å være høy på arbeidsgiversiden. I flere år har næringslivets inntjening vært svært god, og deres muligheter til å velte økte kostnader over i prisene er større når etterspørselen vokser sterkt.»

Så skal det sies at flere banker tror det vil bli en rentenedgang i 2008. Hvilke kan du se her.

Og at det generelt sett er knyttet svært stor usikkerhet rundt kommende rentesettinger. Les om renteviften her.

Les flere saker om privatøkonomi her.

Kommentarer til denne saken