Lars Petter Nordhaug forbauset mange med å forlate Team Sky ved slutten av denne sesongen. Deretter fulgte sjokket over at bankgruppen Rabobank trakk seg ut som sponsor for Nøtterøy-syklistens nye lag.
Men nå er Blanco-lagets eksistens foreløpig sikret og Nordhaug vil nyte godt av et nytt utviklingsprosjekt, som kanskje vil løfte 28 åringens prestasjoner enda noen hakk de kommende sesongene.
Post-Rabobank
«Et nytt lag, en frisk start , et tomt lerret» er taglinen Blanco Pro Cycling Team serverer publikum i disse promoteringsdager. Laget tidligere kjent som Rabobank står likevel på et godt kjent og fortrolig fundament, med røtter helt tilbake til 1984.
Mye skit har tilsmusset sportens troverdighet siden den gang, og spesielt etter at danske Michael Rasmussen dro med seg Rabobank-laget gjennom rennesteinen under 2007-utgaven av Tour de France, har lagledelsen satset hardt på en rengjørende reformasjon.
Les også: Katjusja anker til CAS
I vaken av sportens nyeste dopingskandale –passelig titulert «Armstrongageddon» grunnet sitt gjennomgripende omfang– er det derfor ikke overraskende at Nordhaugs nye lag gjør enda flere endringer på ledelsesfronten.
«Skyifisering» av kontinentet
Merijn Zeeman er en ny tilvekst i trenerteamet til Blanco Pro Cycling, og nederlenderen håper å kunne bidra med varige kulturendringer på det «nystartede» laget. Zeeman fronter et samarbeid med Johan Cruyff-instituttet i Amsterdam.
Ikke ulikt filosofien fra Nordhaugs tidligere arbeidsgiver Team Sky, er en av hovedmålsetningene med prosjektet til Zeeman å få trenerstaben til å tenke utenfor den tradisjonelle «sykkelboksen», lære av andre idretter, samt utvikle sin egen teknikk som trener.
Koos Moerenhout, Erik Dekker og Addy Engels er bare tre av totalt 15 trenere og lagledere med tilknytning til det tidligere Rabobank-laget som skal går i lære på Cruyff-instituttet over de neste to årene.
Les også: Nektet for å ha dopet Armstrong
-Et spesifikt trekk ved utdanningen, og det som gjør den nyttefull, er at man ser på rollen som trener fra ganske mange forskjellige vinkler, forklarer Zeeman i en omtale av det tverrfaglige trenerprosjektet.
-Man vil fokusere på hvordan trenere og ledere snakker med utøverne, sine egne ferdigheter som trener og hvordan man utvikler disse. Vi er også opptatt av hvordan trenere fra andre idretter arbeider.
Oppadgående kurve
Prosjektet minner mistenkelig mye om tankegodset som forfektes i Team Sky, hvor rytternes utvikling styres med manisk hånd og møysommelig utrettelse. På det britiske laget har Nordhaug vist god progresjon som rytter og 2012 ble hans store gjennombruddssesong på WorldTour-nivå.
Triumfen fra et mindre endagsritt på Mallorca ble etterfulgt av flere soilde prestasjoner, både i Criterium Internasjonal på Korsika og i Baskerlands rundt i begynnelsen av april. Nordmannen var topp seks i begge rittene.
Ardennerklassikerne var også oppløftende for Nordhaug sin del, men det skjebnesvangre sammenstøtet i Amstel Gold Race med italienske Damiano Cunego på veien opp Cauberg er paradoksalt nok det som huskes best fra nordmannens vårkampanje.
Gjennombruddet fullbyrdet seg likevel, med seieren i Grand Prix de Montréal i september, hvor Nordhaug tuftet stortalentet Moreno Moser, men også mer rutinerte herrer som Simon Gerrans og Alexandr Kolobnev i en kupert finaleløype.
Nå er spørsmålet om Nøtterøy-syklisten kan bygge videre på disse prestasjonene og vise seg sterkt nok for sykkelsportens mest prestisjefulle scene – Tour de France. Og når Blanco-kaptein Robert Gesink nå velger bort Ardenneruken neste sesong, fremstår Nordhaug som et naturlig lederemne i Amstel Gold Race og Liège-Bastogne- Liège.
Til tross for en litt trang fødsel kan Blanco Pro Cycling Team vise seg et fruktbart valg for en ambisiøs Nordhaug, idet laget på treningsfronten imiterer nordmannens tidligere arbeidsgiver i stadig større grad.