Gå til sidens hovedinnhold

Lærer misbrukte sørgende elev (15)

Jenta hadde nettopp mistet et nært familiemedlem. Likevel hadde læreren henne på overnatting.

(iBergen.no) Nå er mannen dømt til fengsel av Nordhordland tingrett for seksuell omgang med den mindreårige jenta og misbruk av sin stilling som lærer.

Var vikar
De seksuelle overgrepene pågikk i sju måneder fra 2007 til 2008. Den daværende 15 år gamle jenta var elev ved skolen 60-åringen jobbet på i en av Bergens omegnskommuner.

60-åringen var ved et par anledninger vikar i jentas timer, og oppnådde kontakt med jenta i friminutt og på skoleturer. Hun hadde allerede da et seksuelt forhold til en 44-årig mann.

Betrodde seg om overgrep
Utover høsten fikk de to god kontakt og hun betrodde seg om forholdet til 44-åringen. Men i stedet for å slå alarm om jentas foruroligende kontakt med den eldre mannen, innledet læreren selv et seksuelt forhold til eleven.

Etter kort tid ble et familiemedlem av 15-åringen syk og døde.

- Det verste med denne saken er at han er en lærer som utnyttet en elev i en vanskelig situasjon. Familiemedlemmet døde midt oppi det hele og hun hadde et sterkt behov for omsorg, sier aktor i saken, Eli Valheim til iBergen.no.

1000 samtaler og sms
«Fornærmede var svært lei seg da NN (familiemedlemmet, journ, anm.) døde, og hun var i en ekstra sårbar posisjon. (...) Han benyttet fornærmedes vanskelige situasjon til å utnytte henne seksuelt.»

For selv om jenta var tynget av sorg, fortsatte læreren å sende slibrige tekstmeldinger og ha jevnlig seksuell kontakt med henne. Til sammen dokumenterte politiet over 1000 telefonsamtaler og sms'er mellom de to.

Overnattet
Ved én anledning hadde han henne også på overnattingsbesøk. Der tok hun bilder med mobiltelefonen sin av den halvnakne læreren. Bildene ble senere brukt som bevis mot ham, både under etterforskningen og den påfølgende rettssaken.

Lærerens forklaring på bildene var at 15-åringen hadde kommet løpende inn i huset hans idet han var iferd med å gå i dusjen. I tillegg hevdet han at han var blitt presset av henne til å sende grisemeldinger for å skremme bort den andre eldre mannen hun hadde kontakt med.

- Lite troverdig
Den historien kjøpte ikke retten.

«Han kommer etter rettens vurdering med en lite troverdig forklaring i et forsøk på å redusere straffbarheten av sine handlinger. Han tar ikke hensyn til at forklaringen setter fornærmede i et dårlig lys.» konkluderer tingretten i dommen.

7. oktober ble 44-åringen dømt for overgrepene mot 15-åringen. Mandag ble også læreren dømt.

Fengsel og erstatning
Retten valgte å gi 60-åringen strengere straff enn det aktor hadde bedt om.

«Det vises til de alvorlige straffskjerpende omstendigheter.» skrev retten før den dømte mannen til ett års ubetinget fengsel.

I tillegg må han betale 60.000 i erstatning til eleven.

Ikke fradømt lærerjobben
- Jeg er fornøyd med den den erstatningen som retten har utmålt. Det er en alvorlig sak som er en tragedie for alle parter i et lite lokalsamfunn. Nå skal jeg lese dommen nøye, sier jentas bistandsadvokat, Johan Eide.

60-åringen, som nå er suspendert fra lærerjobben, ble imidlertid ikke fradømt retten til å jobbe som lærer.

- Det var ikke tatt forbehold om det i tiltalen. Men det kan bli aktuelt senere, sier Valheim.

Les flere nyheter på iBergen.no