Gå til sidens hovedinnhold

- Aldri smakt laks før

De amerikanske barna som smakte på norsk mat var en smule skeptiske.

(SIDE2): Til lunsj fikk barna norsk laks, svenske knekkebrød og islandsk skyr.

De runde knekkebrødene minte barna på innercity-skolen i Washington DC mest om en amerikansk cookie.

- De fleste likte det de fikk smake, sier Jeanette Roede, direktør i Grete Roede AS.

SE BILDEKARUSELL FRA ARRANGEMENTET UNDER

Hun har holdt sju presentasjoner for barn i alderen fire til ti år på to forskjellige skoler i DC. Presentasjonen inneholdt informasjon om de nordiske landene, kultur og matkultur.

- Utrolig spennende og rørende å møte så engasjerte og motiverte barn, så sultne på å lære noe nytt og annerledes, og ikke minst få besøk fra et annet land. Noen av barna var utrolig kunnskapsrike og jeg lærte nye ting om vår egen historie, sier Roede til Side2.

Fisk til middag?
- Forhåpentligvis er det nå barn som går hjem til foreldrene sine og sier at de har lyst på fisk til middag og kanskje kjøper de knekkebrød istedenfor kjeks. Mange hadde aldri sett eller smakt laks før og for noen var det litt skummelt å smake. Men jeg tror neste gang de smaker det, er det litt mindre fremmed og skummelt, sier hun.

Jeanette Roede er med som Nordic Food Ambassador. En representant for de sunne nordiske matverdiene med fokus på enkel, fersk mat i takt med sesongene og promoterer nordisk mat i USA under prosjektet «Nordic Day» sammen med den norske ambassaden.

Les mer om prosjektet her.

Hun har i år også gitt ut boka «Nordisk diett» sammen med Ellen-Beate Wollen.

- Dette er fase to i prosjektet og vi fokuserer på barn. Første del av prosjektet var rettet mot restaurantindustrien, sier Siri H. Hollekim Haaland ved den norske ambassaden.

Hun forteller at de serverte 45 000 skolebarn på 125 offentlige skoler i DC-området. Alle fikk laks, knekkebrød og skyr.

- Vi gjennomfører en dag med servering av nordisk mat på skoler hvor barna for bare ett års tid siden ble servert pizza og fritert kylling hver dag, sier Hollekim Haaland.

Nå har heldigvis den nye ledelsen ved skolene fått en sunnere tilnærming til skolematen.

- Ny ledelse med ny fokus på ferske og sunne råvarer har ført til en rask og total omlegging av matserveringen i skolesystemet, og Nordic Day er et pilotprosjekt for videre samarbeid med DC's ambassader for å presentere en mer variert kost for barn som ofte ikke får noe hjemmelaget mat.

I Washington DC lever 3 av 10 barn i fattigdom, og skolen er ofte det eneste stedet barna er sikret faste måltider. Det offentlige skolevesenet har dermed et mye større ansvar for å ivareta barns ernæringsbehov og matvaner enn det som er vanlig og forventet i Norge.

- Vi kunne fremdeles se barn som hadde med egen lunsj som kun bestod av chips, sjokolade og pudding, sier Hollekim Haaland.

Hun forteller at intensjonen er å promotere sunnere matvaner og et mer variert kosthold, samt å eksponere barna for nordisk mat og kultur - noe de ellers ikke ville hatt kjennskap til.

- Nordic Food er inspirert av Michelle Obamas «Let's move»-kampanje som fokuserer på lettere tilgjengelighet av sunne ingredienser, økt fysisk aktivitet blant barn, og ikke minst å spise sammen som en familie. Dette er verdier vi tar for gitt i Norge, men som ikke er en like naturlig del av den amerikanske kulturen, spesielt i fattige nabolag.

4678

Kommentarer til denne saken