Gå til sidens hovedinnhold

NORDISK RÅD

Organisten Daniel Formo har fått med seg noen av de beste fra begge sider av Kjølen. Det har det blitt unik musikk av.

Formo Tre & Metall
Amor & Labor
Particular Recordings/MusikkLosen

Ståhls Trio
Jag skulle bara gå ut
Moserobie Music Production/MusikkLosen

Gjennom band som Solid!, Kobert og Trondheim Jazzorkester og gjennom ei trippelskive tidligere i år, har Daniel Formo fortalt oss at han er ei uhyre original stemme gjennom sine komposisjoner og sitt orgelspill. Dette er bare et utdrag av hva han har holdt på med de seineste åra og med det ferske bandet Formo Tre & Metall, setter han nok en gang et solid personlig bumerke.

Sammen med saksofonist og klarinettist Eirik Hegdal, trommeslager Erik Nylander og vibrafonist Mattias Ståhl, de to sistnevnte svensker, men Nylander regner vi nesten som norsk etter mange år på den riktige sida av grensa, har Formo skapt et band og et sound som ikke likner veldig på noe annet på musikkhimmelen om dagen.

Orgel og vibrafon sammen med treblås og trommer fører til et musikalsk møte mellom metall og tre som skaper unike spenninger og lydlandskap. Formo har skrevet all musikken og den varierer fra det melodiske og rytmiske til det åpnere og friere. Når så fire av Nordens mest spennende unge musikanter møtes for å ta musikken videre, så skjer det nesten sjølsagt spennende saker.

Dette er musikk som både krever og er krevende. Det er musikk som vokser hele tida og som er en herlig bekreftelse på at den enkle veien på ingen måte er den beste. Formo Tre & Metall er et originalt band som nylig er unnfanga og som det skal bli svært spennende å følge - potensialet er enormt.

Mattias Ståhl har i løpet av sine 42 år etablert seg som en av verdens aller beste og mest uttrykksfulle vibrafonister. Vi har støtt på han i en rekke forskjellige konstellasjoner og musikalske landskap, men det spørs om han ikke trives aller best i sin egen trio. Sammen med trommeslageren Christopher Cantillo og bassisten Joe Williamson, tar han oss med på ei vidunderlig vakker og sammensatt reise på «Jag skulle bara gå ut». Med låter av komponister så forskjellige som Duke Ellington, Jan Johansson og Sun Ra, litt standardmateriale og litt originalstoff, blir dette nok et herlig bevis på hvilken enorm musikant Mattias Ståhl er. Han kjenner seg tydeligvis hjemme uansett hvor han blir invitert inn eller hvor han stikker innom og i Cantillo og Williamson har han truffet på sjelsfrender av ypperste merke. Mer makt til Mattias Ståhl! Hører du Reinfeldt???

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken