Gå til sidens hovedinnhold

- Allerede i 3. klasse kalte de meg homse og «bøg»

Nå har Richard (16) funnet lykken og kaller seg stolt for «Lofotbøg».

(Nordlys.no) - Jeg har blitt lykkelig etter at jeg sto fram som homofil. Jeg får lov til å uttrykke meg selv på den måten jeg har ønsket. Og jeg har funnet kjærligheten. Hva mer kan man be om, spør Richard Alexander Johnsen (16) fra Å i Lofoten.

I dag er han i et lykkelig forhold med kjæresten Hroar-William (18) fra Bodø. Veien dit var imidlertid lang, skriver Nordlys .

Mandag publiserte han sin historie på den nyopprettede bloggen «Lofotbøg» - et drøyt år etter at han sto frem som homofil.

- Det er noe jeg lenge har hatt lyst til å gjøre. Jeg vet det er mange der ute som sliter på samme måte som jeg gjorde i tida rundt desember 2012. Jeg ønsker å fortelle dem at det ikke er farlig i det hele tatt, forteller 16-åringen, som i dag bor på Leknes i Lofoten.

Var «annerledes»

Johnsen forteller at han allerede som liten gutt ble fortalt at han var «annerledes».

- Jeg har alltid vært en annerledes gutt. Det kunne mora mi fortelle meg. Jeg gjorde ting på en annerledes måte, og var kanskje ikke så flink til å skjule mine feminine sider. «Du vinket som en liten prinsesse», var noe jeg fikk høre i tidlig alder, forteller Johnsen.

På barneskolen ga det seg utslag: Selv om han hadde mange venner, opplevde han også å bli hånet av eldre gutter.

- Mobbingen startet i slutten av 3. klasse. Ord som homo, homse, gay og bøg, var ikke uvanlig å høre da jeg gikk forbi, skriver han i blogginnlegget.

Allerede da sier Johnsen at han skjønte at han var skeiv.

- Helt siden jeg var liten og forsto hva seksualitet var, har jeg visst at jeg var skeiv. Jeg har alltid tenkt at begge kjønn er like spennende. Men det var kanskje først senere at jeg innså hva det innebar, sier 16-åringen.

Positiv respons

Som 15-åring, i desember 2012, valgte han å stå frem som homofil på Facebook.

- Med alt av mobbing bak meg, kunne det fort bli vanskelig å tørre å stå fram. Selv var jeg veldig lei av å være fanget i meg selv, skriver han i blogginnlegget.

Johnsen forteller at han i ukene før hadde fått en venninne til å fortelle enkelte venner om at han var skeiv.

- Ingen av dem hadde noe imot det, så da tok jeg mot til meg. Da jeg la det ut på Facebook var responsen utelukkende positiv. Jeg opplevde ikke et snev av homofobi, sier Johnsen.

I mai i fjor fant han kjærligheten med 18 år gamle Hroar-William, etter at det startet med en venneforespørsel på Facebook.

- En dag foreslo Hroar-William at jeg kunne komme på besøk og bli skikkelig forelska. Jeg satset og vant, kan du si.

Lest av 5000 på to dager

Johnsen har opplevd responsen på blogginnlegget som enorm. Onsdag hadde han 5000 sidevisninger og mange Facebook-delinger.

- Jeg er kjempefornøyd med at så mange har fått det med seg.

Også kjæresten tar oppmerksomheten med et smil.

- Selv sto jeg frem da jeg startet på videregående, men jeg gjorde det litt i det stille, sier Hroar-William Wiik Adelsten.

LES FLERE SAKER FRA NORDLYS