Gå til sidens hovedinnhold

Guri ser fram til dommedag

- Jeg har min sak i orden med gud. Det er han som bestemmer.

Det sier Guri Estdahl, leder av Jesuskirka, til Nordlys. Den 5000 år gamle Maya-kalenderen avsluttes 21. desember 2012, altså om fire dager. Det at langtidskalenderen stopper tellingen har skapt teorier om at en gigantisk astroide er på vei mot oss, samtidig som den påvirker jordens magnetfelt.

Det har skapt både frykt, katastrofefilmer og astronomiske fantasier.

Regnestykke

En av de nyeste teoriene som angivelig skal bevise den nært forestående undergangen er et noe søkende regnestykke. Ivrige konspirasjonsteoretikere har lagt sammen datoene for terroraksjonen i USA i 2001 og for tsunamien og jordskjelvet som rammet Japan i fjor.

Regnestykket er som følger:

Datoen for angrepet på World Trade Center (11.09.01) + datoen for jordskjelvet utenfor Japan (10.03.11) = 21.12.12.

Regnestykket forutsetter riktignok vestlig tidsregning.

Men hverken Guri Estdahl, leder av Jesuskirka, eller Villy Mortensen, koordinator hos Jehovas Vitner i Tromsø, forventer dommedag førstkommende fredag, skriver Nordlys .

- Bibelen sier veldig tydelig at ingen mennesker vet hvilken dag eller time dommedag vil komme. Datoen står ikke i bibelen, men man kan lete etter tegn, opplyser Estdahl.

- Først skal evangeliet om guds rike gå ut til alle folkeslag i hele verden, og vi vet at det forsatt er mange som ikke har møtt det, forklarer hun.

- Kan skje når som helst

Villy Mortensen og hans teologi har heller ikke tro på noen guddommenlig hendelse med det første.

- Det er ingenting som knytter harmageddon opp mot noen spesiell dato. Men det kan like gjerne skje fredag, som noen annen dato, sier Mortensen.

Tanken om et nær forestående harmageddon er særlig framtredende i Jehovas vitners endetidslære. Ifølge vitnenes forståelse er harmageddon Guds store utryddelseskrig, rettet mot dem som ikke tilhører Jehovas vitner.

Krigen baner veien for en ny, teokratisk verdensordning der jorden skal bli omgjort til et paradis for mennesker som er lydige mot Gud

- Om det skulle skje er det ikke som følge av Maya-kalenderen. Vi respekterer alle som måtte tro på det, men vi knytter oss ikke til noen spesiell dato, legger han til.

Estdahl opplyser at hun ikke bryr seg om problematikken og er mer opptatt av å velsigne folk. Hun er uansett beredt til å møte Jesus avhengig av dato.

- Jeg har min sak i orden med gud. Vi skal være beredt til å møte Jesus hvilken dag som helst. Det er han som bestemmer.

Ser fram til dommedag

Både tilhengerne av Jesuskirka og Jehovas Vitner vektlegger dommedag som frelse, og at det derfor er noe å se fram til.

- Det er dagen Gud tar et oppgjør med menneskene, og all ondskap og elendighet i verden skal opphøre. Det gode lever videre, forteller Estdahl.

- Dommedag er ikke noe skummelt. Vi mener at det er fantastisk at Gud tar et oppgjør med alt som er galt, fortsetter hun og får støtte fra Mortensen.

- Vi frykter ikke dommedag, det er det ingen grunn til. Det er heller noe vi ser fram til, sier Mortensen.

Men det er ikke alle som tar den spådde dommedagen like rolig.

Angrep skolebarn

Kinesisk politi mener nemlig at en mann som er anklaget for å ha knivstukket 23 skolebarn i provinsen Henan, var påvirket av rykter om dommedag.

De siste dagene er over 100 personer pågrepet i Kina, anklaget for å ha spredt dommedagsrykter knyttet til den eldgamle profetien fra mayaene.

Den 36 år gamle mannen skal først ha knivstukket en eldre dame i hjemmet hennes. Deretter stormet han inn på en barneskole i landsbyen Chenpeng der han gikk løs på barna før han ble overmannet av lærere og politiet, ifølge en offisiell kunngjøring.

Episoden skjedde fredag, og ingen av barna skal være livstruende skadd.

Blant dem som er pågrepet for å ha spredd rykter om dommedag, tilhører flere en kristen sekt kalt Guds allmektige, ifølge avisen Global Times. De ble pågrepet i byen Xining vest i Kina sist torsdag. Myndighetene har stemplet kirkesamfunnet som en «ond sekt».

Flere titall er dessuten pågrepet i andre provinser etter at de delte ut løpesedler og spredte rykter om verdens undergang, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Les flere saker i Nordlys her.

Kommentarer til denne saken