Gå til sidens hovedinnhold

- Nordmenn får ikke superriggene

Koster flere milliarder per stykk.

Til tross for at det stadig vekk blir meldt om nye funn i Nordsjøen er trenden den samme.

Hvert eneste år som går blir det pumpet mindre olje opp fra havbunnen.

For å bøte på dette meldte Statoil i fjor at de skulle satse på en ny type superrigger, såkalte J-rigger. Dette er oppjekkbare rigger spesialtipasset jobben med å suge opp mest mulig av oljen som ligger igjen i modne felt.

Milliardverdier
Ifølge Offshore.no har KCA Deutag slått Odfjell Drilling og Archer i kampen om kontraktene på de neste superriggene.

Kontraktene som KCA Deutag har vunnet løper i åtte år, pluss opsjoner på til sammen 12 år. Det betyr at kontraktene er verdt over 5 milliarder kroner. Oppstart er i 2016 og 2017.

- Dette er en viktig milepæl både for Oseberg og Gullfaks. Tildelingen vil sikre nødvendig riggkapasitet til begge lisensene til svært konkurransedyktige priser. Reduserte borekostnader er viktig for å øke utvinningen og opprettholde produksjon på Oseberg og Gullfaks i flere tiår, sier Øystein Håland, områdedirektør for Drift vest i Statoil i en melding.

Det er ventet at riggene skal bygges ved Samsung Heavy Industries, noe som betyr at de norske igjen glipper i Statoils anbudskonkurranser.

Bedre og billigere
Utgangspunktet for disse riggene er at de skal være billigere i bruk og ha økt boreeffektivitet. Da planene ble lansert i mars ble de solgt inn som 20 prosent mer effektive, og 10 prosent billigere.

De nye kategori J-riggene er ment å kunne operere på havdyp fra 70 til 150 meter og bore brønner ned mot 10.000 meters dyp. Målet med riggene er å få Statoil til å innfri sitt eget mål om å få opprettholdt produksjonen på dagens nivå frem til år 2020.

Riggdesignet har blitt utarbeidet i samarbeid med flere industriaktører som skrogdesignere, leverandører av overbygg, verft og borekontraktører.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken