Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn kan stoppe MyDoom-skaperen

Et norsk datafirma hjelper amerikanske FBI med å finne opphavet til viruset «MyDoom» som har herjet verden over den siste tiden. Slik unngår du viruset.

Firmaet Runbox leverer e-postløsninger til kunder både i Norge og utlandet, og fikk tirsdag en forespørsel fra FBI via Økokrim om å utlevere kontoinformasjon om en bruker av e-postsystemet til firmaet.

Mistenkt for Bugear
Brukeren, som Runbox har fullt navn og adresse på, holder til i USA og har blitt holdt under oppsikt i over ett år, siden vedkommende i fjor ble mistenkt for å ha spredd viruset «W32 Bugbear Worm». Da hadde brukeren et kontonavn som er svært likt det som Økokrim nå har bedt om å få informasjon om.

- Vi håper virkelig at vi har klart å være med på å finne en av de opprinnelige sprederne av dette viruset. Vi kan ikke garantere at det navnet og den adressen vi har, er riktige, men når denne kontoen opprinnelig ble registrert og betalt, så var den en helt legitim konto, så vi har ingen grunn til å tro noe annet, sier daglig leder i Runbox, Hans Jørgen Lysglimt til NTB.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er du rammet av MyDoom-viruset?
Ja
Nei
Aner ikke

Se resultat

Firmaet samarbeidet med Økokrim og FBI også i fjor, i forbindelse med spredningen av Bugbear-viruset.

Viruset MyDoom har vært aktivt siden forrige mandag og sprer seg i en fart av over tusen e-poster i sekundet. Det angriper kun Windows-maskiner som bruker e-postprogrammet Outlook fra Microsoft, og trer i kraft når man åpner et vedlegg.

Ifølge ekspertene sprer MyDoom seg raskere enn beryktede virus «SoBig-F» og «Blaster», som tidligere har skapt kaos på nettet.

Skygg unna vedleggene
Viruset forkler seg som en vanlig e-post, med beskjed om at en melding fra en kontakt ikke lar seg åpne på vanlig måte. Med denne posten følger ulike typer vedlegg, med .bat, .exe, .zip, eller .ser som en del av navnet.

De viktigste måtene man kan unngå virus på, er selvsagt å ikke åpne e-post med vedlegg før de er sjekket grundig for virus.

Spesielt gjelder dette selvsagt e-poster fra ukjente, men det er vel så viktig hvis du mottar e-post fra venner og kjente, da flere virus nettopp " stjeler" navn og adresser fra ditt e-postprogram og bruker disse for å spre seg videre.

Oppdaterte anti-virus-programmer henter du fra nettet, der du også kan benytte webmail, der du leser e-posten din på nett. Alle seriøse tilbydere av slike løsninger har egne virusrutiner.

(NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar