Gå til sidens hovedinnhold

I hodet på sin barndoms helt

Helt siden barndommen har forfatter Thorvald Steen vært fascinert av den historiske skikkelsen Richard Løvehjerte. I sin siste roman tar forfatteren selv steget inn i Løvehjertes tanker.

NORDSTRAND: «Løvehjerte» er den siste i rekka av historiske romaner for nordstrandforfatter Thorvald Steen.

Den ferske romanen, som akkurat ble solgt til det engelske, tyrkiske og russiske markedet, omhandler krigeren og senere kongen Richard I, som ble født av franske foreldre i Oxford i 1157 og døde i kamp i 1199.

Krigeren Saladin

Myten om Richard Løvehjerte som en sterk skikkelse, en helt som kjempet mot de onde og vantroende, deriblant djevelen selv, den muslimske hærføreren Saladin, har bestått helt fram til vår tid.

– Richard Løveherte levde i korstogenes tid, og livet hans har preget veldig mye av vår tid. Selv om jeg skildrer hele hans liv er kjerneområdet i romanen perioden rundt 1187. Da ble Richard leder for korstoget som skulle ta Jerusalem tilbake fra de «vantro», med Saladin i spissen, forteller forfatter Thorvald Steen.

Masse research

Historiske romaner krever grundig research, og «Løvehjerte» er intet unntak.

– Først samler jeg inn alle historiske fakta som er tilgjengelige. Deretter jobber jeg ut ifra sannsynlighet. Jeg har jobbet med research til denne romanen i seks år, forteller Thorvald Steen, som liker å ha friheten til å benytte seg av fiksjon, en frihet historikerne ikke kan ta seg.

– Som romanforfatter kan jeg tillate meg å gå inn i hodet på Richard. Blant annet ved å finne ut hva han leste, hva slags hus han hadde, hvem som var hans venner, har jeg prøvd å forstå hvem han var, noe som har tatt meg lang tid, forteller Steen.

I romanen resulterer dette arbeidet i skildringen av en drøm Richard har.

– Jeg skiller tydelig mellom historiske fakta og hva som er ren fiksjon når jeg skriver, påpeker Steen.

Nytt syn på Løvehjerte

Det grundige arbeidet med Richard Løvehjertes historie har gitt forfatteren et nytt syn på hvem den velkjente skikkelsen egentlig var.

– Å ta tilbake Jerusalem fra Saladin var Løvehjertes livsoppgave. Men han lyktes ikke å beseire Saladin, hans menneskelige overmann, som viste seg å praktisere flere ridderlige dyder enn han selv, forteller Steen.

I tillegg til å mislykkes med å ta tilbake det hellige land, ble Løvehjerte tatt til fange av Hertug Leopold utenfor Wien. Der satt han i fangenskap i halvannet år, før hans egen mor bød 150 000 mark for å få sønnen utlevert.

– Umulig oppgave

Thorvald Steen tror Richard I Løvehjertes forhold til Saladin, som han aldri møtte, og ikke minst til sin egen mor, betød særdeles mye for ham.

– Han må ha hatt et mye sterkere forhold til Saladin og til sin egen mor, enn det historien får fram. Det var hun som var den oppdragende kraften i hans liv, og hun var ikke i tvil om at hennes sønn var Guds utvalgte, sier Steen.

– Løvehjerte var en sønn med en umulig oppgave, og romanen forteller mye om forholdet mellom mor og sønn, sier Steen, som dessuten håper romanen kan være til nytte for å forstå noe av det som skjer i vår egen tid.

– I all tid har det pågått en kamp mellom fundamentalister og moderate. Dessuten var det flere eksempler av samarbeid på tvers av religion på denne tiden, forteller Steen.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera