Gå til sidens hovedinnhold

Norge for farlig for Bond

- Ikke ett forsikringsselskap vil forsikre en innspilling på Spitsbergen, sier regissøren av den gigantiske «The Golden Compass» med Daniel Craig.

(CANNES/SIDE2:) «The Golden Compass»er første del i filmatiseringen av Phillip Pullmans fantastytrilogi «Den mørke materien».

Millionsuksess
Fantasyserien har solgt i millioner, regnes for mørkere og mer voksen enn Potter-bøkene, og foregår i et parallelt univers mellom England, Norge og Svalbard.

Derfor har filmteamet vært mye rundt i Bergen og omegn og Spitsbergen og spilt inn scener til filmen, som antas å kunne bli like stor som «Ringenes Herre».

Bryggen i Bergen danner malen for den store byen Trollsund i filmen.

Isbjørnfare
- Jeg skrev mye av manuset bokstavelig talt i en båt mens vi reiste rundt og så på steder ved Spitsbergen. Svalbard er en gigantisk del av filmen, som det er i boken, men vi kunne aldri bringe skuespillerne dit. Du må ha med deg en person med et gevær når du beveger deg rundt på grunn av isbjørnene. Ikke ett forsikringsselskap vil ta i det, sier regissør Chris Weitz.

Isteden fraktet de Daniel Craig som spiller Lord Asriel i filmen til Sveits der de filmet på en isbre som regnes som sikker.

Sveitsisk isbre
- Bare helikopterturen opp beviste hvilken fantastisk jobb jeg har, sier Craig.

Lord Asriel er formynder for filmens hovedperson, Lyra, spilt av nykommer Dakota Blue Richards. Lyra legger ut på eventyr etter sin durkdrevne onkel.

- Han er både farlig og en god person. Han er kompleks – som alltid, sier Craig med et smil.

Sjelelige demoner
Craig anerkjenner at Den mørke materien er en relativt komplisert fantasyfortelling. For eksempel har man konseptet med dyreliknende skikkelser kalt daemons som egentlig er menneskenes sjel i fysisk dyreform.

For Craigs Asriel er dette en leopard. Foruten Craig har Nicole Kidman, Craigs Bond-pike Eva Green og Sam Elliot store roller i filmen.

- Vi er faktisk gift nå, spøker Eva Green om at hun aldri blir ”kvitt” Daniel Craig siden de skal gjøre to filmer til.

- Men våre rollefigurer er ikke sammen i filmen. Jeg er en god heksedronning, hun er en ung, vakker kvinne og hun beskytter Lyra, sier Green.

«Det gyldne kompasset» har norsk premiere i desember.

Filmfestivalen i Cannes på nett.

Side2 er i Cannes:

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai