Gå til sidens hovedinnhold

Norge i søtt, fint og flott

En flott kake, gjerne pyntet i flaggets farger, hører med på 17.mai. Se oppskrifter på flere kakefristelser.

Om du inviterer til full feiring på nasjonaldagen, eller om du skal ha med noe godt på kaffebesøk hos noen venner: Kake er alfa og omega når det norske flagget vaier over det ganske land.

– Kransekake, bløtkake og verdens beste. Det er maikaker og nasjonalkaker fremfor noen, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Mens vi ellers i året kjøper flere kaker i butikken, skal festakene i mai aller helst være hjemmebakt eller komme fra et lite, lokalt bakeri.

Pynt!
Kakene på 17. mai skal imponere, friste og smake aldeles fortreffelig etter en strabasiøs dag med musikkorps, tog, taler og pølser.

For å lage kaker gjestene kan hvile øynene på, før de nytes med gaffel, er pynten viktig. Det er den som skiller en hverdagskake fra en ordentlig festkake. Selv den enkleste kake kan bli nærmest kongelig.

Her er noen tips til hvordan du kan stase opp kakene:

Frukt og bær: Frukt og bær gjør kaken frisk og fargerik, og du bør bygge i høyden slik konditoren gjør. Tenk asymmetrisk, og dander frukten i et hjørne av kaken. Bruk friske bringebær, bjørnebær, blåbær, jordbær eller rips. Dekorativ frukt er druer, ananas og gul og grønn kiwi i skiver. Hvis du får tak i mer eksotisk frukt, anbefaler vi det, for da blir kakene mye mer spennende. Bruk stjernefrukt, pasjonsfrukt delt i to eller frisk fiken i båter.

Frosting:
Bær gjør seg ekstra godt som pynt, spesielt hvis du drysser litt melis over dem før servering. Du kan også froste dem. Da visper du sammen en eggehvite, og dypper for eksempel bringebær eller blader av sitronmelisse i eggehviten og deretter i sukker. Etter dypping, legg bærene i romtemperatur til de er tørre.

Speil, speil på kaken der: Et ”speil” på toppen av kaken er et annet pyntetriks som tar seg godt ut. Speilet lager du ved å koke opp 3 dl fruktpuré, for eksempel mango, med 75 gram sukker og 30 gram glukose. Rør ut 1 teskje maisenna i 1 spiseskje kaldt vann, og spe forsiktig med den. La det koke i 3 minutter. Ta kjelen av platen og tilsett 4,5 plater gelatin. Når blandingen er fingervarm, stryker du et tynt lag over kaken. Når speilet har stivnet kan du pynte i vei.

Mørk nytelse: Å dyppe frukt eller bær i sjokolade gir en annen type pynt. Du kan helle en tynn stripe flytende sjokolade over kaken i det mønsteret du måtte ønske. Du kan også helle striper av mørk sjokolade fram og tilbake, opp og ned, på et bakepapir. Etter en stund i kjøleskapet har du ”hullete” sjokoladeplater som du kan stille opp på kaken.

Sjokoladekrøller eller -blonder er dekorativt, og du kan bruke både mørk og hvit sjokolade. En lettvint måte å lage krøller på er ved å rive en temperert sjokoladeplate med en potetskreller.

Søte blonder:
Til mer avanserte sjokoladeblonder bruker du utemperert sjokolade. Varm et godt rengjort stekebrett i ovn på cirka 70 grader. Ta ut brettet og smelt sjokoladen direkte på i et tynt lag. Bruk en palett for å gjøre overflaten jevn. Sett så brettet i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Ta ut brettet og vent til sjokoladen begynner å bli myk. Bruk en bakeskrape for å lage blonder. Hold den rett og skrap framover. Hold fingeren slik at den ene siden av sjokoladeblonden ”snurper” seg. Skrap cirka 15 centimeter til en blonde. Blondene kan legges rett å kaken, men du kan også oppbevare dem på et stykke bakepapir i kjøleskapet.

For nasjonalromantikeren: Pavlova til 17.mai
For den fruktbare: Mangomoussekake
For livsnyteren: Konfektkake servert med frisk frukt og bær
For den internasjonale: Amerikansk jordbærterte
For barnet: Kristines sjokoladekake
For den tradisjonelle: Kransekake
For kremen: Kvæfjordkake (”Verdens beste”)
For den som passer linjen: Dr. Lindbergs ostekake med nøttebunn
For isspiseren: Daim-iskake
For sjokolademomsen: Sjokoladekake med chili og kanel
For royalisten: Prinsessekake
For allergikeren: Glutenfri eplefristelse uten egg
For den søte: Marsipankake

Søk blant Art of Tastes andre kakeoppskrifter her .

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis