Gå til sidens hovedinnhold

Norge invaderes av smuglerdyr

Mange tjener fett på nordmenns økte interesse for reptiler og miniatyrhunder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nordmenn faller for mange fristelser når de reiser til sørligere breddegrader. For noen er ønsket om lettjente penger så stort at de putter ettertraktede, men ulovlige, hundevalper og reptiler i kofferten, innerlommen eller bagasjerommet.

NA24 - din næringslivsavis

- Å ha en slange rundt halsen er ikke lenger forbundet med hardbarka kriminelle. Nå skal barnefamilier og folk fra alle samfunnslag ha en, forteller eier av Oslo Reptilpark, Are Hogner, til NA24.

Se Tollvesenets egne bilder nederst i saken.

Strengest i verden
Norge har verdens strengeste regler for hold av eksotiske dyr. Som det eneste landet er det forbudt å holde disse i disse i private hjem. Likevel anslår norske zoo-foreninger at det lever over 100.000 skilpadder, slanger, øgler og iguaner og andre arter her til lands.

- Jeg tror det finnes langt flere. Kanskje ikke det dobbelte, men ikke så langt unna heller, sier Hogner.

Og det er penger å hente for storsmuglerne i dette markedet.

Slanger omsettes gjerne for mellom 1000 og 2000 kroner stykke på det illegale markedet.

- Og her gjelder ikke meterpris, forteller Hogner.

Små slanger er gjerne dyrere enn store. Skilpadder, som er svært populære hos allergirammede barn, finnes til salgs på nettet for 2000 kroner og oppover. Andre mer sjeldne reptiler kan omsettes for titusener av kroner.

Lønnsom Polen-tur
På hundemarkedet er det de østeuropeiske landene som er yndede steder å smugle fra. To turer til Polen i sommer kan gi et svært gode tilskudd til en slunken feriekasse, med ulovlige hunder i bagasjen. En miniatyrhund, for eksempel av rasen chihuahua, koster opp til 20.000 kroner i Norge, og etterspørselen er så stor at norske oppdrettere ikke klarer å oppdrive nok valper. I Polen koster en valp noen hundrelapper, og det gjør at det omsettes et stort antall hunder på det illegale markedet her i landet. Ti valper kan fort gi 200.000 kroner rett i lomma.

- Det er som når du og jeg tar med oss for mye vin, det er bare å putte det i bilen og kjøre over grensa. Man blir jo aldri stoppet, sier seksjonssjef Tor Olav Aas ved Mattilsynet i Ytre Østfold.

De har kun tatt hånd om en håndfull dyr stoppet på Svinesund. For å bli tatt for å holde dyr ulovlig, må man ifølge Aas bryte loven på flere punkter eller kjøre polsk bil.

Fugl i flykoffert
- Beslagene av reptiler skjer der politiet ransaker hjem for i forbindelse med for eksempel narkotikasaker. For å bli stoppet på grensen på man nesten kjøre en mistenksom polsk bil, sier Aas.

Tross ekstremt stenge sikkerhetskontroller, er det også folk som lar seg friste til å ta med seg små dyr om bord i flyet, så som øgler og skilpadder barna har plukket opp i Syden.

- Vi har også funnet chihuahuaer i innerlomma til folk og fugler i kofferter, forteller grenseveterinær Marit Forbord på Gardermoen.

Norske myndigheter frykter sykdommer som salmonella hos reptiler og rabies hos hunder. Seksjonssjefen i Østfold mener likevel det ikke er noen helserisiko forbundet med å ha for eksempel skilpadder hjemme.

- Man blir jo ikke sykere av å ha skilpadde her enn i Sverige, sier han.

- Verre med undulater
I Sverige er reptilhold tillatt, og man trenger ikke dra lenger enn til Strømstad for å finne skilpadder og øgler i dyrebutikken. På reptilmesser hamstrer nordmenn reptiler og frakter dem landeveien til Norge. Her klekkes det ut reptilbabyer i stor skala.

- Faktisk er det blitt slik at Norge forsyner svenskene med vel så mange dyr som vi henter derfra, mener Hogner i Reptilparken.

Han forstår ikke hvorfor det skal være forskjell på å holde en øgle enn en undulat.

- De fleste som skaffer seg reptiler gjør det fordi de er interessert i dyrene og tar godt vare på dem. Hvem vet for eksempel at en undulat skal ha det så varmt som i Australia? spør han.

Etter at forbudet mot å holde reptiler i Norge ble innført i 1976, er det ifølge Hogner bare 4-5 privatpersoner som har lovlig holder slanger i landet.

Det kan kun søkes særskilt om dispensasjonen for hold av landskilpadder, etter særdeles strenge krav.

- Har du selv slanger?

- Ja, mange, avslutter reptilparkeieren.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler