Gå til sidens hovedinnhold

Norge saksøkes for slapp pengekontroll

Følger ikke EU-kravene.

EFTAs overvåkningsorgan, ESA, besluttet onsdag å ta Norge til EFTA-domstolen for å ikke fullt ut å ha gjennomført EUs tredje hvitvaskingsdirektiv.

Direktivet krever blant annet at alle kontantoppgjør på over 15.000 euro skal rapporteres inn og overvåkes av et tilsyn. Dette gjør ikke i Norge, noe de tidligere har blitt pålagt av ESA.

I tillegg blir verken stiftelser eller tjenesteselskaper overvåket av noe offentlig organ i Norge.

Som en konsekvens av dette tar ESA nå Norge inn for domstolen.

- Norge er ikke uenige i at de skal settes opp en myndighet for dette, men hvor det skal ligge, har ikke Norge klart å beslutte ennå, sier direktør Xavier Lewis i ESAs juridiske avdeling, til Nettavisen NA24.

- Så dette er et sterkt signal til Norge, om å få opp farten med å beslutte hvor, sier Lewis.

Ifølge hvitvaskingsdirektivet skulle det ha vært utpekt et offentlig organ for å sikre at fysiske eller juridiske personer som foretar store kontantkjøp og tilbydere av enkelte tjenester til stiftelser og selskaper følger reglene mot hvitvasking. Hensikten med å føre slikt tilsyn er å forhindre og bekjempe hvitvasking og finansiering av terrorvirksomhet, ikke minst i finanssektoren.

Norge innrømmer at gjennomføringen av det tredje hvitvaskingsdirektivet er mangelfull på dette punktet, men har ennå ikke fått på plass den nødvendige lovgivningen. Hvitvaskingsdirektivets øvrige bestemmelser er allerede gjennomført i norsk rett, men dette punktet er ennå ikke tatt inn. ESA har derfor besluttet å ta saken til EFTA-domstolen.

Verken Finansdepartementet eller Finanstilsynet har svart på Nettavisen NA24s henvedelser.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken