Gå til sidens hovedinnhold

Norge tar laksestrid til WTO

Regjeringen bringer EUs tiltak mot norsk laks inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

EUs innføring av antidumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks har voldt næringen hodebry. Regjeringen har besluttet å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon for tvisteløsning etter at dialogen med EU-kommisjonen ikke førte fram.

- Vi har i våre kontakter med EU gitt uttrykk for at vi anser antidumpingtiltaket mot norsk laks for å være i strid med WTOs regelverk. Å bringe tiltaket inn for tvisteløsning i WTO vil gi en avklaring, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Jeg håper at dette vil bidra til at tiltaket blir opphevet, og at situasjonen for norsk laks på EU-markedet blir normalisert.

- Norge dumper
- Dette kommer som en overraskelse for EU, særlig siden minsteprisen som er satt ligger under markedspris, og dermed vil ha liten effekt for Norge. Norge har blitt tilbudt at EU skulle revurdere tiltakene om landet la frem ny dokumentasjon i løpet av ni måneder, og EU mener unione har vist stor fleksibilitet, sier EUs ambassadør i Norge, Percy Westerlund, til TV 2 Nettavisen.

EUs råd vedtok 21. januar å innføre antidumpingtiltak mot import av oppdrettslaks fra Norge. Tiltakene ble gitt en varighet på fem år, og innebærer minstepris på norsk oppdrettslaks.

- Minsteprisen ble innført fordi norsk lakseeksport ble funnet å bryte mot internasjonale regler for prisdumping, altså at det ble solgt på utenlandske markeder for priser lavere enn på hjemmemarkedet, sier ambassadør Westerlund.

- EU-kommisjonen har full tillitt til at saken vil gå i EUs favør i WTO, selv om unionen hadde foretrukket en forhandlingsløsning mellom partene.

Næringen støtter
- Det er to elementer i dette: for det første påstanden om at Norge har prisdumpet og for det andre at dette har påført EUs oppdrettere skade. Vi mener dette er grundig tilbakevist av dokumentasjon norske myndigheter og norsk næring har fremlagt, sier direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Trond Davidsen, til TV 2 Nettavisen.

- Næringen står samlet bak et ønske om at regjeringen tar saken til WTO.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken