Gå til sidens hovedinnhold

- Norge trenger ikke eksmarxisten Lysbakken

- Sosialistene ønsker å overta forvaltningen av alle nordmenns sparepenger og innføre et statsdominert styresett få har sett maken til.

Investor og forvalter, Jan Petter Sissener, har lite til overs for SVs vedtak i helgen om blant annet å forby såkalte hedgefond og derivater i Norge.

- Audun Lysbakken kan umulig ha forstått noe av hva et hedgefond er og hva hensikten er med derivater. Å forby slike finansielle verktøy er like urealistisk som å tro at vår herre skrur av regnværet over Bergen på grunn av et SV vedtak, sier Jan Petter Sissener til Nettavisen NA24.

Staten skal forvalte sparepengene dine

- Jeg mistenker sterkt at sosialistene i Norge faktisk ønsker å overta forvaltningen av alle nordmenns sparepenger og innføre et statsdominert styresett få har sett maken til, fortsetter Sissener.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Sissener mener imidlertid at den internasjonale finanskrisen har vist med all tydelighet hvor skadelig en omfattende og uregulert bank- og finansnæring kan være for næringsutvikling og sysselsetting.

På landsmøtet i helgen tok dermed SV grep ok foreslo ulike tiltak for en strengere regulering av bank- og finansnæringen.

Blant annet mener SV at det bør innføres skatt på finansinstitusjonenes overskudd og lønnsutbetalinger, slik at finansielle tjenester skattlegges på en samme måte som andre varer og tjenester.

Ønsker å redusere de spekulative elementene

Bankenes mulighet til å selge såkalte sammensatte produkter til ikke-profesjonelle aktører må begrenses, og finansinstitusjonenes erstatningsrisiko ved salg av slike produkter må økes.

Til Dagens Næringsliv sa SV-leder Audun Lysbakken, blant annet:

- Vi har et tydelig ønske om å redusere spekulative elementer i økonomien.

- Landsmøtet gikk for det mest kritiske. Det syns jeg er bra.

- Spørsmålet er om vi skal tillate det å vokse i Norge, er et relevant spørsmål. Det er snakk om å være føre var. Det er klokt.

- Politisk suppe

Disse utsagnene fra Lysbakken har Sissener lite til overs for.

- Audun Lysbakkens tale til landsmøte er som å sammenligne med en begravelsespreken. Når et politisk parti sitter igjen med vedtak som nei til nakenbading, striptease og ølsalg etter 02.00 og ja til politihijab og mer gymnastikk sier det seg selv at Norge ikke trenger eksmarxisten Lysbakken og hans kumpaner, sier Sissener.

- Den politiske suppa som ble kokt på SVs landsmøte, må være Norges tynneste, siden demokratiet ble innført i 1814, sier investoren videre.

Sissener mener at det ikke er finansmarkedene som har skylden for den finansielle krisen.

- Det er politikere som Audun Lysbakken som alltid lover mer og mer og låner og låner stadig mer penger for å tekkes sine velgere, sier Sissener.

Sissener og mange av hans finansvenner, er rimelig lei av å bli gjort til skyteskive for noe de ikke mener seg skyldig i. Investoren mener at finanssektoren bygger verdier, betaler sin skatt og at de ikke er den store stygge ulven.

- At Lysbakken angriper Stein Erik Hagen og Kjell Inge Røkke er et gammelt triks fra en partileder som befinner seg på gravens rand, nemlig å skape ytre fiender for å ikke miste de få tusen velgere som er igjen, sier Sissener.

- Sissener ikke vår målgruppe

Audun Lysbakken tar Jan Petter Sisseners kritikk med stoisk ro.

- Jan Petter Sissener er definitivt ikke i målgruppen til de SV skal nå ut til i valgkampen, så dette tar jeg med stor ro, sier Lysbakken til Nettavisen NA24.

- Sissener burde se ut i den virkelig verden. Da ville han blitt overrasket at det er mange personer som har et annet samfunnssyn enn ham, fortsetter SV-lederen.

- Men er ikke det politikernes feil slik Sissener hevder?

- Riktignok har noen søreuropeiske politikere lånt mer penger enn de burde, men hadde det ikke vært for finanskrisen i 2008, så vill det ikke vært så ille som nå, sier Lysbakken.

- Men politikerne må vel ta sin del av skylden for finanskrisen?

- Det er blitt ført for mye Høyre-politikk internasjonalt, slik at finanspolitikken løp løpsk. Det stemmer. Men stadig nye finansielle instrumenter har bidratt til ustabiliteten i finansmarkedene, sier Lysbakken.

Kortsiktig profitt ikke bra

SV-lederen trekker fram at det over hele verden diskuteres om hedgefond skal forbys.

- Vårt forslag om å kutte hedgefond er en trend man ser internasjonalt, også langt ut på Høyresiden. Vi ønsker oss tilbake til den reguleringen vi hadde før 2010, sier Lysbakken.

Det er ikke først og fremst fordi det har vært mange negative utslag i Norge, men at hedgefond internasjonalt er blitt kritisert for sin rolle.

- Det å ha fond som vedder mot markedet og tenker mer på kortsiktig profitt, er ikke bra, sier Lysbakken.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken