Gå til sidens hovedinnhold

Norge vil tjene på oppvarming

For det rike nord har klimaendringer en solside.

De rike landene i nord vil bli vinnerne i klimaendringene, mens de fattige landene i sør kommer til å bli taperne.

NA24 - din næringslivsavis

Klimaendringer er forventet å ha katastrofale effekter for jorden, men noen områder vil tjene på det, særlig rike land i nordre deler av Europa, Russland og USA, ifølge forskere.

- De rike landene i nord blir vinnere av klimaendringen, mens de fattige landene i sør vil tape, sier Jan-Gunnar Winther, sjef ved Norsk Polarinstitutt til det internasjonale pressebyrået AFP.

Jordbruk, fiske, olje
Jordbruk i polare strøk er forventet å utvides i takt med økt temperatur.

- Det blir lettere enn før å dyrke mat i polare strøk som nordre Sibir og nordre Canada, sier Pål Prestrud, som har vært medforfatter på FN-rapporten om snø- og issmelting. Jordbruk, shipping, olje, gass og gruvesektoren er felt som er forventet å blomstre opp når snø og is smelter i nord. Med flere dager med gjennomsnittstemperatur på fem grader mer vil jordbruket forbedres kraftig. Også fisket vil forbedres.

- Sild, tunfisk og brisling trekker sakte nordover til de aller nordiske delene av Atlanterhavet, forklarer Winther.

Turisme
- Skogsindustrien kan også vokse. Sommerturisme i nord-europeiske land kan vokse, når Italia, Spania og Hellas blir for varme i juli og august. Og mens Alpene og Pyreneene blir varmere, kan det være at skituristene trekker lenger nord om vinteren, sier Winther.

Til og med vinproduksjonen kan trekke nordover. Storbritannia kan få bedre viner når druene blir bedre, mens Bordeaux-vinene blir dårligere, fordi det blir for varmt for druene, hevder forskerne.

Kommersiell shipping kan ekspandere når isflakene minker, fordi et skip fra Rotterdam til Japan kan bruke ti dager mindre gjennom Det arktiske hav enn gjennom Suezkanalen, og enda kortere tid dersom Nordpolen blir fullstendig isfri. Det vil også gi økt tilgang til olje- og gassreserver.

Polar-olje
Ifølge US Geological Survey ligger en fjerdedel av olje- og gassreservene i arktiske strøk, og vil bli mer tilgjengelige ved global oppvarming. Selskap som russiske Gazprom er allerede involvert i felter i nordre Sibir og Barentshavet.

- Det er ingen tvil om at økt interesse i polare strøk har sammenheng med denne økte tilgangen, sier Prestrud.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet