Gå til sidens hovedinnhold

6 timer i Hammerfest

Har du noen timer til overs i Hammerfest, er det mye å finne på.

HTML EMBED

6 timer i Hammerfest

Honningsvåg har riktignok gjort Hammerfest rangen stridig som «Verdens nordligste by», men har ikke fratatt ishavsbyens opprinnelige pondus. Det kan skyldes det store oppsvinget byen har fått etter at gassreservene på Snøhvitfeltet utenfor kysten begynte å strømme inn til landanlegget utenfor byen, og med det har bidratt til enorme skatteinntekter for de 10 000 innbyggerne.
Det er foretatt store investeringer: Et imponerende nytt kulturhus (AKS – Arktisk Kultursenter), opprusting av skolene samt store veiforbedringer i sentrum av byen er noen av tiltakene.
Hammerfest har langt på vei vært Finnmarks «hovedstad», selv om Vadsø som sete for fylkesadministrasjonen gjør krav på tittelen. Men byen i vest hadde et langt bredere grunnlag for sin tildragelse, ikke minst takket være bystatusen den ble tildelt så tidlig som i juli 1789. Dette skyldtes særlig den omfattende handelen med Russland – den såkalte Pomorhandelen. Byens servicefunksjon for de mange fiskeværene i nærområdet samt ishavsfangsten og etableringen av et av Nord-Europas største fiskeforedlingsbedrifter (Findus) har også vært sentrale faktorer.
Hammerfest er for øvrig på UNESCOs verdensarvliste. Det skyldes at byen var det nordligste punktet for tyskeren Fredrich Georg Wilhelm von Struves arbeide med meridianbuene. I løpet av fem år fra 1845 skulle hans beregninger bestemme jordens form og størrelse. Arbeidet er i dag markert med en egen støtte på Fuglenes i Hammerfest.

Gå i Hammerfest

Gå opp sikksakkveien midt i sentrum til Salen, det langsgående fjellet som ruver over sentrum av byen. Herfra har du strålende utsikt over Hammerfest, havna, gassanlegget på Melkøya, den karakteristiske øya Håja og Sørøysundbassenget. Herfra kan du vandre i flere retninger, eller ta en kaffepause på restaurant Turistua.

Severdigheter i Hammerfest

Se Gjenreisningsmuseet for Finmark og Nord-Troms, som formidler de dramatiske hendelsene fra Andre verdenskrig, der befolkningen ble tvangsevakuert og mesteparten av alle hus og bygninger nedbrent. Museet viser samtidig hvordan befolkningen gjennom optimisme, fremtidstro og hardt arbeid skapte sine nye hjem. Energihuset i utkanten av byen gir også en spennende innføring i blant annet hvorfor Hammerfest ble Nord-Europas første by med elektrisk gatebelysning, i 1891.
www.kystmuseene.no
www.hammerfest-turist.no

Shopping i Hammerfest

Kjøp et av Eva Arnesens karakterstiske bilder i Kulturbanken. Arnesen ble verdenskjent som kunstneren bak bildet på diplomet som fulgte med fredsprisen tildelt Jody Williams i 1997.
www.syvstjerna.no

Restaurant i Hammerfest

Spis peppersteken på Skansen Mat og Vinstue. Hammerfest har dessverre få alternativer etter at legendariske Odds Mat og Vinhus la ned, men på Skansen blir du tatt godt hånd om. Fisken er også god (prøv boknafisken), og som regel fersk.
www.rica.no

+ 12 timer i Hammerfest

Ta lokalbåten om morgenen ut til Akkarfjord på Sørøya rett overfor Hammerfest. Øya er Norges fjerde største, og forbløffende frodig og svært variert. Det finnes flere vandreleder. Området på nordøstsiden gir også et spennende innblikk i dagliglivet for de få som bosatte seg omtrent alene på det ytterste nes, for å høste av havet utenfor. Godt nattleie får du på Ricas hotell i Hammerfest.
www.hammerfest - turist.no
www.rica.no

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken