Følg oss på FACEBOOK

1. Høsttur på Hardangervidda

På dronningen av Norges vidder kan du vandre i dagevis uten å støte på folk. Du kan enten dra innover og telte, eller ta inn på en av Den norske turistforeningens mange hytter. Vi bodde for eksempel på Kalhovd, som har 85 senger, et utmerket kjøkken og ellers alle rettigheter. Herfra er mulighetene mange, dagsturer eller du kan følge de godt merkede løypene fra hytte til hytte.
www.turistforeningen.no/kalhovd

2. Høsttur på Finnmarksvidda

Dette området i nord er stort, og det finnes en rekke gode turstier. Du kan ta dagsturer fra Riksveien, eller vandre vidda på tvers. En klassisk rute går fra Alta (Stilla) til Karasjok (Ássebákti) i sørøstlig retning. Underveis kan du bo på Statens fjellstuer, som er bemannet både sommer og vinter. En annen populær rute er Stuorajávri til Joatkajávri Fjellstue.
www.reindrift.no

3. Høsttur på Snøhetta, Oppland

Lenge var kongen av Dovrefjell, Snøhetta, antatt å være Norges høyeste topp, og den har gjennom historien spilt en vesentlig rolle i nasjonalromantikken. «Enige og tro til Dovre faller» fra Eidsvoll-samlingen er et eksempel. Det er mange gode ruter inn til fjellet, og det kan varieres i den uendelige.
En anbefalt rute som kan kortes og forlenges er Kongsvold–Reinheim–Snøhetta–Reinsheim– Kongsvold.
www.bergtatt.net/turer/omr9/20060421_snohetta/index.htm

4. Høsttur på Istind, Troms

Fjellet Istind på vel 1400 meter ligger både i Bardu og Målselv, og du kan enten bestige fjellet i løpet av en dag eller undersøke det nærmere over flere dager. Rundt dette landemerket i Indre Troms er det en rik flora og fauna samt et geologisk mangfold du skal lete lenge for å finne maken til.
www.istindguiden.no

5. Høsttur på Strandåtind, Nordland

En luftig og intens opplevelse for den med ikke alt for mye høydeskrekk. Ikke så kjent som klassikeren Stetind, men Strandåting på Kjerringøy er minst like vakker og utfordrende. En opplevelse som vil ta pusten fra deg og som krever guiding.
www.nordlandturselskap.no/index.php?ID=109

6. Høsttur på Blåfjellmassivet, Nord-Trøndelag

Midtiklumpen er den høyeste toppen (1333 moh) i Blåfjellmassivet, men det er slett ingen vanskelig oppstigning. Med Midtre og Store Blåfjellvatna som utgangspunkt er den foreslåtte turen på cirka 30 km, og i normalt tempo og med noen pauser tar turen rundt 12 timer. Da har du vært innom noen av Nord-Trøndelags høyeste topper og midt i hjertet av Blåfjella – Skjækfjella nasjonalpark.
Ruta: Goegkemesspielte–Midtiklumpen–Blåfjellhatten–Blåfjellet
www.nasjonalparken.no

7. Høsttur på Setesdalsheiene, Aust- og Vest-Agder

Prøv en tredagers tur fra Donsen i vest til Langeid i øst. Da kan du vandre fra hytte til hytte i Setesdalsheiene i småkupert og ellers lett terreng. En fin tur, i et klassisk, vakkert fjellområde, samt nærhet til sjøen.
www.kot.no

8. Høsttur i Femundsmarka, Hedmark

Fra Femunden, Norges tredje største innsjø, og østover strekker Femundsmarka seg innover mot Sverige, i et vakkert og variert høyfjellsterreng. Du kan også vandre på stier langs Femunden, fiske langs stranden eller leie kano eller kajakk. Sammen med vernede områder på svensk side utgjør Femundsmarka et av de største sammenhengende «villmarksområder» i Sør-Skandinavia.
www.daltilfjell.no/trip.php?tp_id=4375

9. Høsttur ved Bergsjø, Buskerud

Bergsjøområdet i Ål regnes som den østlige inngangen til Skarvheimen, hvor du blant annet finner det høyeste fjellet i Ål, Raudbergnuten på 1819 moh. Reineskarvet er på fin dagsturavstand fra Bergsjø, med Reinehytta som et populært stoppested. Den litt mer viderekomne kan prøve seg på en todagerstur fra Iungsdalen til Finse.
www.bergsjo.no

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt og på papir