HTML EMBED

Norge er det nye reisemålet for uforglemmelige matopplevelser hevder det tyske kulinariske magasinet Essen & Trinken. Magasinet er Tysklands største med et opplag på 242.000 og portretterer i sin siste utgave Oslo og Bergen som kulinariske hovedsteder. Gjennom 11 sider viser de byenes deiligste restauranter, nyheter, oppskrifter og kokker.

– Norge begynner i større grad å markere seg som et land med gode matopplevelser i tillegg til flotte naturopplevelser. Jeg tror en økt bevissthet rundt mat og råvarer har skapt oppmerksomhet i utlandet og en merverdi for Norge som turistnasjon, sier Per-Arne Tuftin reiselivsdirektør i Innovasjon Norge til nettstedet TravelNews.

Se den tyske artikkelen her

Matmekkaet Hardanger og Bergen

Bergen er kanskje mest kjent for restaurantene på Bryggen. Enhjørningen er en klassiker, som sjelden skuffer. Carpaccioen av røkt hvalskinke er utsøkt, det samme er den urtestekte breiflabben. Gode, gamle Wesselstuen er et noe undervurdert spisested, hvor du som regel får en utmerket «dagens» for vel hundrelappen. Prøv bacalaoen.

I Kjøttbasaren innerst i Vågen kan du handle ferske kjøttvarer, fisk og grønnsaker, men du får deg også et utmerket måltid mat i både Cornelia Sjømatrestaurant og Cornelia Brasseri. I Hanne på Høyden i Fosswinckelsgaten serverer Hanne Frosta deilige økologiske matvarer, mens det på Jacobs Bar & Kjøkken jobbes etter filosofien om at jo mindre dilldall jo bedre mat. Holbergstuen er for øvrig et klassisk bergensk spisested midt på Torvalmenningen, mens Cornelius beliggende på en holme i den bergenske skjærgården serverer den mest fantastiske sjømat i ditto omgivelser.

For en rask matbit er Søstrene Hagelins lille fiskeutsalg et yndet sted for alle lag av befolkningen. Prøv steinbitkake i brød. Av kaffesteder er det verdt å nevne Baker Brun og Det lille kaffekompaniet i Nedre Fjellsmug.

For å få med deg en virkelig nasjonalromantisk matreise, bør du dra til Hardanger. I tillegg til maten, vil du finne roen mellom de høye fjellene og på fjorden i Norges «naturlige indrefilet». Legg opp til besøk på et ysteri, en eplegård og besøk kjøttprodusentene der de hører hjemme, på en ekte stølsgård.
En del steder tilbyr overnatting, og uansett vil de aller fleste ta deg vel i mot. Ikke la deg skremme av at denne formen for gårdsturisme ikke er like godt utviklet over alt.

Vi anbefaler i Hardanger og Bergen

HakastadSider fra Ulvik frukt og Cideri
Hardanger Cider fra Hardanger Cideri i Grimo
Restauranten Hanne på høyden, Bergen
Ægir mikrobryggeri, Flåm
Lothes Mat og Vinhus, Haugesund
Fengselet Mat og Vinhus, Stord
Cornelius, spennende sjømatopplevelse rett utenfor Bergen
Jacobs bar & Kjøkken, Bergens eneste gastropub

Matmekkaet Oslo

Det skjer alltid mye spennende i hovedsteder og Oslo er ingen unntak. Nye restauranter popper opp og konkurrerer med gamle og gode institusjoner. For matgale er Oslo selvfølgelig også et lite mekka. Her er et lite utvalg godbiter:

Delikatessebutikken Fenaknoken formidler norsk matkultur midt i Oslo sentrum, med hovedvekt på spekemat. Fantastisk fenalår, badsturøkt reinsdyrhjerte, gravet sik og mye annet godt.
Tordenskioldsgt. 12

Norges Bondekvinnelag kårer annethvert år de beste spsiestedene langs veien i konkurransen Ganefart. Her er noen av de utvalgte stedene i nærheten av Oslo som er med i konkurransen.

Ganefartdeltagere i nærheten av Oslo

Morten Kro
Riksvei 22 i Nittedal kommune

Gamle Tårnhuset
Kolbotnveien 31

Meierigaarden
Lørenfallet i Sørum kommune

Den blinde ku, Matnisjen
Ski storsenter

Sundbytunet
Gardermovn 6, Jessheim

I lille Oslo finnes et sted mellom 60 og 70 rene kaffebarer og hvert år kommer entusiastiske «kaffeturister» til Norge ene og alene for å lære mer om norsk kaffekultur. Lager du deg et mentalt bilde av verdensbyer som New York, London eller København og legger dem oppå Oslo, forstår du fort hvor befestet kaffekulturen i denne byen egentlig er.

Her er vår liste over Oslos beste kaffebarer:

Tim Wendelboe
Grüners gate 1

Java
Ullevålsveien 47A

Pascal kaffebar
Tollbugata 11

Evita
Smalgangen 14B, Brugata 17, Mandalls gate 11

Kjedene Stockfleths og Kaffebrenneriet holder også ekstret bra kvalitet til kjeder å være og filialene deres havner stadig på toppen av lister over byens beste kaffe.

2. oktober åpner forøvrig Oslos nye stolthet, Mathallen. Her vil Norges beste være samlet på et sted, noe som helt klart vil være med på å befeste byen ytterligere som matmekka.

Gode restauranter og spisesteder i Oslo

Fiskeriet
Youngstorget 2

Åpent bakeri
Parkveien 27, Åsengata 42, Damplassen 24, Inkognito Terrasse 1

Maaemo
Schweigaards gate 15 B

Ekeberg restaurant
Kongsveien 15

Alex Sushi
Cort Adelers gate 2

Onda
Stranden 30

Med jevne mellomrom arrangeres også Bondens marked i norske byer. Bergen, Oslo, Bodø, Kragerø og Trondheim er bare noen av stedene markedet besøker. Lokalprodusenter fra ulike deler av landet setter opp teltene sine på et torg sentralt i byen og presenterer og selger sine varer. Her kan du få gode ideer til reiser, du kan handle inn smaker av Norge og få de gode historiene med på kjøpet.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt og på papir