Skal du selge boligen din i løpet av de neste årene bør du bruke pengene dine på generell oppussing som maling og gulvsliping.

Bolighandel1: Selg uten megler

Det er konklusjonen i en spørreundersøkelse gjort blant meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nærmere 700 eiendomsmeglere over hele landet var med i spørreundersøkelsen. De kommer med et klart råd for hva som er det beste rådet for en som planlegger å selge boligen sin i løpet av de neste fem årene og har et budsjett på 200.000 kroner.

Overflatebehandling
Man bør pusse opp før et salg fordi totalinntrykket blir best når overflatene i huset er nyoppusset.

Over 50 prosent av meglerne er soleklare på at maling og tilsvarende grep vil gi mest igjen for de investerte oppussingsmidlene.

- Dette er grep som koster mindre, men gir størst visuell endring på totalinntrykket i motsetning til bad og kjøkken som koster mye. Totalinntrykket betyr mye når man skal vurdere å kjøpe en bolig, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer.

- Det er da viktig at man gjør nøkterne farge- og materialvalg slik at man ikke ekskluderer for mange kjøpere, sier han videre.

Bad før kjøkken
Noe av forklaringen til at man skal prioritere overflatebehandling hvis man skal pusse opp før et salg, ligger nok i at man med 200.000 kroner kommer lengst med maling og sandpapir. Det vil trolig gi langt bedre resultat totalt sett for boligen, enn om man bruker opp hele beløpet på enten bad eller kjøkken.

Skulle man likevel velge å gå for en av de to siste løsningene mener eiendomsmeglerne at det er dobbelt så viktig at man først pusser opp badet, så kjøkkenet.

- Det har i de siste årene vært et økt fokus på feil og mangler i baderom, og det gjør at folk ser etter bad som er i orden. Er det feil og mangler ved bad vil dette være noe man trolig må gjøre noe med raskt når man oppdager det, og dette er ofte forbundet med store utgifter og tidkrevende prosesser, sier Christian Vammervold Dreyer.

Tett tak?
Flere meglere mener også at det kan være vel anvendte penger å sørge for at taket er tett og ser bra ut. Folk frykter dårlige tak og ser potensielt store utgifter hvis det er noe galt med det man «har over hodet».

Andre ting som man kanskje tror gir god effekt ved et salg, som balkong, vinduer og hage/uteareal, mener meglerne at man ikke skal prioritere når en skal ha mest igjen for pengene.

Svarene kommer fram i en undersøkelse blant medlemmer i Norges Eiendomsmeglerforbund, kalt Meglerinnsikt, og som igjen er en del av det felles nordiske samarbeidet Nordic Housing Insight.

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no