Gå til sidens hovedinnhold

Har du Norges kaldeste hus?

I så fall er du heldig; du kan nemlig få bygget om til en varmere bolig helt gratis.

Årsaken er at Enova cahser ut 200.000 til de som vinner konurransen «Norges kaldeste hus».

I dag starter en landsomfattende kampanje for å holde fokus på rehabilitering av eldre boliger, og det er i den forbindelse Enova utlyser en konkurranse hvor de skal finne landets kaldeste bolig.

Formålet med kampanjen er å stimulere boligeiere til er å redusere energibruken i boligen.

200.000 kroner
- Vi ønsker at konkurransen skal skape oppmerksomhet og engasjement rundt temaet rehabilitering av eldre boliger. Vinneren får utført etterisolering, tetting og utskifting av vinduer i boligen for inntil 200.000 kroner, sier seniorrådgiver Roar Hugnes, prosjektansvarlig for Enova Anbefaler.

Selv om vinteren nå har sluppet taket de fleste steder i Norge, ønsker Enova at boligeiere skal ta grep for å redusere sitt framtidige energiforbruk.

Bedre inneklima
- Gjennom bedre isolerte boliger vil boligeierne få et mer behagelig inneklima, lavere strømregninger og samtidig en høyere verdi på boligen. Hus fra 1960, 1970 og 1980- tallet bruker tre ganger så mye energi til oppvarming enn hva nye boliger gjør. Dette skyldes ofte dårlig eller mangelfull isolering og tetting, og vinduer som slipper ut for mye varme, sier Hugnes.

I vinter har det vært svært kaldt i Norge i enkelte perioder. Og det som da oppleves av de som bor i en dårlig isolert bolig, er kald trekk ved overganger, ved vinduene og nede på gulvet. Sitter du og fryser som følge av kald trekk, blir det gjerne til at du hever innetemperaturen for å kompensere for dette.

Det igjen fører til enda mer bruk av energi. Dette får du ikke bukt med før du virkelig gjør noe med problemet.

Kom med tips
- Vi vil oppfordre det norske folk til å sende inn tips om hvem som bor i landets kaldeste bolig. I denne forbindelse leter vi etter den gode historien. Vi skal nedsette en egen jury, men når kandidatene foreligger vil også det norske folk få stemme på hvem de mener fortjener hovedpremien, sier Roar Hugnes.

I 1987, 1997 og 2007 kom nye byggeforskrifter som i økende grad har stilt nye og strengere krav til isolering av nye boliger her i landet. Nordmenn som bor i eldre boliger fyrer mye for kråkene, og de som har mulighet bør ha ambisjoner om å oppgradere boligen opp mot dagens nivå.

Jakten på Norges kaldeste bolig vil pågå frem til 19.mai. Her finner du flere opplysninger om Konkurransen og kan melde deg på.

Kommentarer til denne saken