Gå til sidens hovedinnhold

Norges minste hus

Se hva husdrømmene under 50 kvadratmeter koster.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Drømmen om eget hus og hage bor dypt i de fleste nordmenn. Men skyhøye boligpriser gjør det nærmest umulig å la drømmen gå i oppfyllelse- med mindre man jenker kravet til husets størrelse.

NA24 - din næringslivsavis

For det finnes hus, som knapt kan kalles hus, men som likevel går under kategorien enebolig, som kan kjøpes til overkommelige priser rundt om kring i landet.

Tak over hodet
Ta for eksempel et hus i Tønsberg, med det minste målbare huset til salgs på Finn.no for øyeblikket. Her må du regne med å både sove, spise, se på tv og gå på do på et areal tilsvarende en middels norsk stue, 30 kvadratmeter.

Men skulle dette føles klaustrofobisk, er det bare å åpne dørene og nyte den 635 kvadratmeter store hagen. Prislapp: 775.000 kroner.

Megler Anders Eggum sier at små billige hus vanligvis går unna som varmt hvetebrød. Han har allerede sendt ut 50 prospekter, men forløpig er det en del hindringer før salg kan bli et faktum, grunnet seksjoneringsbestemmelser.

- Det er to typer grupper som ser etter slike objekter. Enten er det de som ikke har råd til noe annet, og som ønsker seg tak over hodet, eller så er det håndverkere som ser muligheten til å rive og bygge nytt, forklarer han.

Tomteverdi
For et hus på omtrent samme størrelse i hovedstaden (36 boa) må du ut med over én million kroner mer, nærmere bestemt 1,8 milliioner.

Og det er ikke noen millionvilla på beste vest det er snakk om, men en liten falleferdig stue på Høybråten i Oslo nord/øst. Tomten er likevel luftige 825 kvadratmeter, som gir rom for å gjøre husdrømmen litt større, hvis økonomien tillater det.

To mil utenfor Tromsø, på Kvaløysletta, må du ut med 1,5 millioner kroner for en 38 kvadratmeters stor husdrøm. Men tomten er dobbel så stor som Oslo-husets, hele 1636 kvadratmeter.

Halve prisen av Tromsø-huset kommer du unna med i i Kalandseid et godt stykke utenfor Bergen. Her kan du nyte 40 kvadratmeter boareal og tomt på et halvt mål.

Blodpris
Sentralt i Trondheim blir prisen en ganske annen. For en 40 kvadratmeters rehabilitert enebolig fra 1800-tallet er prisen satt til 2.490 millioner, noe som gir en kvadratmeterpris på ikke mindre enn 62.500 kroner, som igjen tilsvarer eksklusive Frogner-leiligheter.


To disponible rom på loftet er for øvrig ikke medregnet i boarealet.

Noe billigere? Her er Norges billigste bolig: Rømte Norges billigste hus

Tomten er heller ikke store flekken, knappe 150 kvadratmeter.

Samme gode standard på den minimale husdrømmen får man i Blaker utenfor Sørumsand, men her for under millionen, nærmere bestemt 900.000 kroner.

Sjøutsikt og utedo
Skal du ha hus, hage OG sjøutsikt, har du sjansen på Valle i Bamble. Her er riktig nok tomten festet og du må belage deg på å gå på utedo, men det er ikke noe å si på prisen på 925.000 kroner for fjordgløtt av 48 kvadratmeters boltreplass.

Litt lenger nord, i Rekkevik ved Larvik, er prisen dobbelt så høy men da slipper du utedoen og du får to kvadratmeter mer å snu deg på.

Dersom standarden ikke er av vesentlighet, kan du ved Roverud utenfor Kongsvinger sikre deg et 49 kvadratmeter stort falleferdig hus til prisen av 250.000 kroner.

I den andre enden av prisskalene må du opp tre millioner for en eiendom i Solbergelva utenfor Drammen. Men her får du i tillegg til et 50 kvadratmeters hus enorme 28 daa tomt, som i hvert fall gir nok boltreplass utenfor hjemmets fire vegger.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021