Gå til sidens hovedinnhold

- Takstmenn presses av eiendomsmeglerne

- Eiendomsegleren forsøker å påvirke boligtaksten, hevder Norges Takseringsforbund. - Helt uenig, sier meglerforbundet.

Takstmenn mener det er et problem at eiendomsmegleren oftest bestiller takstmann på vegne av selger. I en del tilfeller forsøker de å påvirke både beskrivelsen av teknisk tilstand og eiendommens verdi, opplyser Norges Takseringsforbund (NTF) i en pressemelding.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

To av tre nordmenn vil endre dagens praksis ved eiendomshandel, og mener boligeier skal innhente takstmannens rapport før megler kommer inn i bildet.

Bare 10 prosent av de spurte er imot en slik endring, går det frem av en undersøkelse foretatt av YouGov Norge for NTF. 22 prosent har ikke tatt stilling, opplyses det.

Politisk potet

– Dette går rett til kjernen av de spørsmål politikerne nå skal ta stilling til ved behandlingen av Takstlovutvalgets innstilling. Oppslutningen om vårt syn er overraskende høy siden det dreier seg om en stor endring av dagens praksis, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF i en kommentar til undersøkelsen.

– Som fagperson har takstmannen ingen egeninteresse i hva salgsprisen blir. Både kjøper og selger skal kunne stole på vurderingene hans. Denne uavhengigheten er under press fra meglere og eierskifteforsikringsselskaper, men kan sikres gjennom at politikerne følger opp forslaget om at taksten skal innhentes før eier går til megler med salgsoppdraget, sier Støbakk.

Undersøkelsen viser også at, av de som kan gi informasjon om en bolig til salgs, har tre fjerdedeler av de spurte høyest tillit til takstmannen. 17 prosent svarer «eiendomsmegler». Ni prosent sier «vet ikke».

- Takstmannen vets best

Samtidig svarer åtte av ti at takstmannen har best forutsetning for å sette verdi på en bolig. Bare en av ti mener megler er best.

– Dette er en veldig gledelig tillitserklæring, som vi håper politikerne vil merke seg. Eiendomsmeglerne ønsker jo å frata oss oppgaven med å sette verdier og på den måten skaffe seg ytterligere kontroll over boligomsetningen. Sett fra forbrukernes side mener vi det ville være svært uheldig, sier Støbakk.

Justisdepartementet har nå til behandling en rekke forslag til endringer i reglene for boligomsetning. Forslagene er samlet i innstillingen NOU 2009:6, og bygger på anbefalingene fra Takstlovutvalget. Dette utvalget var delt i de fleste viktige spørsmål, og utfallet av behandlingen er foreløpig åpent.

Obligatorisk tilstandsrapport?

Blant forslagene som vurderes er om det bør innføres en obligatorisk tilstandsrapport ved boligsalg, med grundigere informasjon enn i en vanlig takst. NTF støtter dette, og mener at en slik rapport bør innhentes før selger inngår oppdragsavtale med en eiendomsmegler.

På den måten ønsker takstbransjen å styrke sin uavhengighet, hindre forsøk på uheldig påvirkning og styrke forbrukernes trygghet for at beskrivelsen av boligen er nøytral, heter det i pressemeldingen fra NTF.

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke nådig i kritikken av undersøkelsen.

- De mangler kompetanse

- Takseringsforbundet kjører her et løp som ikke er forankret hos deres medlemmer. Flinke seriøse takstmenn opplever ikke korrigeringer fra megler, sier Dreyer til Nettavisen.

Han mener derimot at det er et problem at kompetansen generelt hos takstmenn er for lav.

- Der hvor vi opplever manglende kompetanse, må megler gå inn å korrigere, sier Dreyer.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Kommentarer til denne saken