Storebror Kristian, og lillebror Roger Adolfsen, har siden de kjøpte sitt første hotell på hjemstedet Andøya for nesten 25 år siden, skapt et milliardkonsern.
I år regner Adolfsen Group å omsette for over syv milliarder kroner. Trolig har formuen deres vokst til over seks milliarder kroner til sammen. Dette liker ikke brødrene å snakke om.
- Vi er ikke så opptatt av hva vi er god for. Det har aldri vært pengene som har drevet oss, men skapertrangen, sier Kristian Adolfsen til Nettavisen.
- Vi er mest opptatt av å bygge virksomhetene våre videre og skape trygge, gode, meningsfylte arbeidsplasser. Vi liker å sette oss mål, og jobbe steinhardt for å nå målene våre. Det gir en enorm tilfredsstillelse, legger broren Roger Adolfsen til.
Nettavisen møter de to i konsernets lokaler i Rådhusgata i Oslo. Storebror Kristian har faktisk overtatt hjørnekontoret til den gamle ærverdige skipsrederen Nils Jørgen Astrup. Han ledet i sin tid et av Norges største rederier, Fearnly & Eger, og var fadderen til prinsesse Märtha Louise. Rederiet fikk imidlertid store økonomiske problemer, og bankene overtok styringen. Astrup ble senere dømt til flere års fengsel for økonomisk utroskap.
Det er imidlertid langt fra hva som er tilfellet for brødrene fra Andøya. For guttene er ekspansive.
For tre år siden omsatte de for omkring tre milliarder kroner og hadde litt under 6.000 ansatte. Bare i år har de lagt på seg over 1.000 nye ansatte gjennom oppkjøpene Kosmo i Sverige og Kidsa Barnehager i Bergen. Til sammenligning bor det rundt 5.000 personer i Andøy Kommune, der brødrene vokste opp.
Størst på barnehager og sykehjem
Adolfsen Gruppen er en av Norges største private aktører innen barnehager og sykehjem via Norlandia Care Group AS. De eier også en rekke hoteller, et stort bemanningsbyrå, i tillegg til en rekke andre bedrifter innen reiselivsbransjen og helse- og omsorgsbransjen. Dessuten eier de en rekke eiendommer og tomter.
(Saken fortsetter under bildet)
Det er på eiendom at de har tjent mest penger, og overskuddet fra denne virksomheten har blitt pløyd inn som egenkapital i nye satstinger innenfor helse- og omsorgsbransjene.
- Nesten alt vi driver med, gjør vi sammen med dyktige partnere. Vi har meget god erfaring med å jobbe sammen med ressurspersoner som kan utfylle oss, sier Roger Adolfsen.
Kristian Adolfsen forklarer i «Det store intervjuet» om da han var død i 10 minutter under Oslo Marathon i 2011:
- Jeg var stein dau i nesten 10 minutter, sier Adolfsen i dag.
- Jeg hadde løpt mitt første helmaraton bare noen uker før, «Midnight Sun Marathon». Ett halvmaraton i Oslo skulle jo bare være «a piece of cake».
- Men etter rundt 14 kilometer sa det pang.
- Rett ved operaen?
- Jeg husker ikke helt eksakt hvor det var, men rundt der ja.
- Da falt du om. Hjertet orket ikke mer?
- Ja, hjertestans.
- Hva skjedde?
- Jeg husker absolutt ingenting. Jeg har gått jevnlig til lege i alle år og aldri kjent noe til problemer med hjertet.
- Først fire dager senere våknet jeg opp av komaet. Også de 24 timene i forkant av løpet, er blanke. De er helt borte for meg.
Driftsselskapene i gruppen, som i stor grad drives via Hospitality Invest AS, som omfatter blant annet Norlandia Care Group, Personalhuset, Hero og Norlandia-hotellene, omsatte for nesten fire milliarder kroner i fjor. Bunnlinjen havnet på 350 millioner kroner.
I tillegg omsatte den andre virksomheten som ski-destinasjoner, cruiseservice og en del annen virksomhet, for over en milliard kroner, med en bunnlinje på mellom 50 til 60 millioner
Leieinntektene fra alle eiendommene er på noe over 350 millioner kroner, med nesten 200 millioner på bunnlinjen. Samlet hadde de dermed rundt 600 millioner kroner i overskudd i fjor. I tillegg sitter de på en tomtebank hvor de kan bygge mange tusen boenheter både i Norge og Sverige.
God for seks milliarder
Basert på Nettavisenes beregninger, er brødrene dermed nå gode for tre milliarder kroner hver.
- Han Roger og jeg er jo ikke inne i den daglige driften. Hvert selskap innen gruppen har sitt eget styre og egen ledelse. Vi er samtalepartnere og med på de store transaksjonene, de større oppkjøpene, sier Kristian.
- Vi er 95 prosent synkronisert. Hvis ikke jeg kan møte i et styremøte, kan Kristian stille opp om nødvendig, og motsatt, sier Roger.
- Dere krangler aldri, slik de fleste brødre gjør?
- Nei, ikke nå lenger, men vi kranglet som faen i oppveksten. Mutteren var livredd da vi skulle starte firma sammen. Standarduttrykket hjemme hos oss i oppveksten var «Æ ska drep, dæ!», sier Kristian, før de begge ler rått.
- Siste gang vi kranglet var i 1984. Det var om bilen til han pappa. Vi var hjemme på ferie begge to og vi begge hadde bruk for bil den aktuelle dagen, fortsetter Kristian.
(Saken fortsetter under bildet)
- Hvem vant?
- Det husker vi ikke, sier de i kor.
Alt har heller ikke vært en dans på roser. For 12-13 år siden holdte finansskandalen i Finance Credit på å spenne beina under på de to brødrene.
- Vi havnet litt uskyldige opp i det hele. Da Nordlandsbanken gikk til helvete som følge av Finance Credit, ble de satt under administrasjon fra hovedkontoret i Oslo, sier Kristian.
Finance Credit er den største finansskandalen i norsk historie. Over en milliard kroner gikk tapt på ulovligheter begått av Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen.
- Kassakreditten på 40 millioner gikk ut på dato, og da Nordlansbanken var satt under administrasjon kunne de ikke fornye den, og vi hadde nesten ikke en krone til å betale regninger. Det var imidlertid en lærerik tid, sier Kristian.
Begge trekker frem at de alltid har vært forsiktige, helt fra dag en.
- Vi startet opp da jappetiden var på hell mot slutten av 1980-tallet. Så vi var nødt til å være forsiktige fra dag en. Renten var på 15 til 16 prosent på lånet på det første hotellet vi kjøpte, sier Roger.
Nesten konkurs for 12 år siden
Selv om at likviditeten var veldig stram tilbake for 12-13 år siden, satt gruppen fortsatt på betydelige underliggende verdier. Det reddet dem.
- Den gangen hadde vi mellom 1,3 og 1,4 milliarder kroner i gjeld, men vi hadde verdier for mye mer. Hvis ikke, hadde banken tatt over og solgt unna, sier Roger.
Gutta solgte resortanlegget Lalandia i Danmark, til fotballklubben FC København og skisenteret på Oppdal til Wenaas Gruppen. Aksjene de eide i Chess, ble solgt til Idar Vollvik.
- Vi måtte selge ting vi egentlig ikke hadde lyst til å selge. Idar kjøpte aksjene våre i Chess for 7,5 millioner kroner, og solgte dem videre ett år senere til Telia for 75 millioner, sier Kristian.
«Hæstkukavdelingen»
DnB sentralt i Oslo mente at Adolfsen-brødrene hadde en for nær relasjon til ledelsen i Nordlandsbanken, så kundeforholdet ble flyttet til Oslo og en spesifikk avdeling.
- På østlandsk kaller man den avdelingen «sentrale spesialengasjement», mens vi på Andøya kaller den «hæstkukavdelingen». De som jobber der, er ikke akkurat markedsfolk, sier storebror Kristian.
- Det vet de veldig godt langt opp i DnB, hva vi kaller den avdelinga der, legger Roger til og ler.
(Saken fortsetter under bildet)
Han som den gang var sjef for den avdelingen, Pål Frimann Clausen, var imidlertid en svært oppegående og løsningsorientert person, ifølge brødrene.
- Vi fikk etter hvert et meget godt forhold til han, og han hadde tro på oss, selv om enkelte av hans undersåtter var vanskelig å ha med å gjøre. I felleskap fant vi konstruktive løsninger, som gjorde at vi loset det hele i havn uten at noen tapte et rødt øre på oss, sier Kristian.
- DnB er profesjonelle. Vi har også forhold til en rekke andre banker, samt at vi har flere obligasjonslån utestående, som alle er notert på Oslo Børs, sier Roger.
- Mutteren og kjerringa nekta meg
Begge brødrene liker å holde seg i form. Sist helg var Roger med i Sentrumsløpet, sammen med både nevøer og mange hundre av gruppens ansatte. Kristian fikk imidlertid ikke lov.
- Mutteren og kjerringa nekta meg, sier Kristian.
Det har sammenheng med at Kristian i 2011, under Oslo Marathon, fikk hjertestans 14 kilometer ut i sitt halvmaraton.
Til Nettavisen i forbindelse med «Det store intervjuet» ett år senere, fortalte Kristian at han var «stein dau» i nesten 10 minutter.
Les «Det store intervjuet» her: - Jeg var stein dau
- Det var veldig bra at jeg ikke forble død, fordi det hadde jeg egentlig ikke tid til, sier Kristian i dag.
- Jeg har jo fortsatt så mye jeg ikke har fått utrettet. Det at jeg sitter her i dag, kan jeg takke tre handlingsføre jenter og MC-ambulansen for. De tre jentene kom bak meg i løpet og stoppet sitt eget løpt, og hjalp meg og ringte nødnummeret, fortsetter han.
MC-ambulansen kom dermed raskt forbi alle sperringer og fikk hjulpet Kristian før det var for sent.
- MC-ambulansen er et fantastisk tilbud når det vanskelig for bil-ambulansen å komme frem. Jeg er alle dem alle, samt teamet ved hjerteavdelingen på Ullevål evig takknemlig, sier Kristian.
Satt «fotlenke» på faren
For å være god for mange milliarder kroner, bruker brødrene veldig lite penger på luksus.
- Vi har hverken tid eller interesse for det. Vi elsker å jobbe begge to, og lever stor sett helt normale liv. Basert på det jeg var gjennom i 2011 med hjertestans, så har jeg jo erfart at den største rikdommen man har her i livet, er en god helse, familie og gode venner. Det er det viktigste av alt.
Nå prøver de å få faren på snart 78 år i bedre form.
- Han jobber minst 50-60 timer i uka, men er ikke så flink til å trene, så vi maser mye på han. Nå har Kristian satt på han en sånn fotlenke, nei, nei, jeg mener en skritteller, sier Roger.
- Så har jeg brukernavn og passordet, så jeg kan sjekke hvor mye han har gått, sier Kristian, og begge brødrene ler så kaffekoppene nesten velter.