HTML EMBED

Norgesferie i Romsdal

Når du ankommer fra sør er det som om Norge breier seg litt ekstra under Moldes høye himmel. Fra Romsdalsfjorden og nordover vider de trange fjordene og dype dalene seg ut. De flater nærmest ut jo lengre ut mot storhavet du kommer. Innimellom stikker likevel fjellpartier opp som trassige minnesmerker fra istiden.

– Romsdalslandskapet er som skapt for store gutter som meg, gliser eventyreren Didrik Ose (42), som bruker det særegne og varierte landskapet som lekegrind både for seg og andre som vil være med ham på tur.

De kommer fra hele verden, og det blir stadig flere av dem.

Farlig fiske i Romsdal

Første dagen tar vi sykkelen fatt. Fra storhavet blåser det nesten alltid en jevn motvind, men vi kommer oss likevel greit inn til fiskeværet Bud. Husene her ute i Romsdals vestlige begrensning reiser seg stolt opp i et landskap som danser ut mot sjøen.

På en dag som denne, lett overskyet, men med et mildt og behagelig drag i luften, er det vanskelig å forestille seg at rett utenfor ligger et av Norges mest fryktede havområder – den sagnomsuste Hustadvika.

Bud ligger i den største jordbrukskommunen mellom Trondheim og Stavanger, selv om fisket så lenge man kan huske har vært den viktigste næringsveien. På 1500-tallet var Bud sågar det største handelsstedet mellom «trønderhovedstaden» og Bergen takket være de rike fiskeforekomstene.

Vi blir litt i Bud. I dette værbitte fiskeværet, som hadde sin storhetstid i middelalderen, ble Norges siste riksmøte holdt i 1533, under ledelse av den markante erkebiskopen og selvstyreforkjemperen Olav Engelbrektsson. Det sier litt om betydningen stedet og ikke minst det rike fisket her ute en gang hadde.

Fiskebankene i de lumske farvannene innebar også en betydelig risiko. Den beryktede Hustadvika er et grunt sjøområde, der blankt hav plutselig kan bryte opp i et inferno av sjøskavler store som hus, og dra ned i dypet hvem og hva det skal være som har dristet seg utpå.

Mulighetene for et verdig liv den gang var få, og for å komme seg ut på havet bosatte man seg så nært fiskebankene som mulig. Ute i havet skimter vi såvidt øygruppen Bjørnsund som et håndfast bevis på det. Fremdeles er bygningene i fiskeværet i relativt godt hold, men det er hovedsakelig feriegjestene sommerstid som holder dem slik.

Utenfor der igjen aner jeg Ona og det kjente fyret. Norges sydligste fiskevær ligger midt i havet, med knapt 30 fastboende. Selv om industrifisket for lengst har gjort sjarkfiskeren overflødig, er det noen som holder stand.

Lekne delfiner ved Romsdal

Vi sykler videre nordøstover. Turen fra Bud til Hustadvika Gjestegård er ikke lang. Restaurant- og overnattingskomplekset, der vi selvsagt lunsjer på deres velkjente fiskesuppe, ligger i den vestlige enden av Atlanterhavsvegen, en nasjonal turistvei rustet opp og gjort lekker for besøkende.

De karakteristiske Hulvågbruene reiser seg nesten litt skummelt opp over innløpet som skiller fastlandet fra Averøya, men vi trosser vinden og tråkker videre. I strømvirvlene som skummer under oss på den sydligste brua, har vi hørt forlydende om at stangfisket er spesielt godt. Det er sågar tilrettelagt for det med egne ramper for rullestolbrukere.

At fisken trives godt i den oksygen- og næringsrike tidevannsstrømmen får vi bekreftet av et par andre typer «fiskere». I øykroken skimter jeg plutselig to delfiner som bryter overflaten. De piler innover Kvernesfjorden, men snur i neste nu, dykker brått, for så å dukke opp igjen rett under oss.

De to gulflankedelfinene er et fascinerende skue der de på karakteristisk vis virrer frem og tilbake i en tilsynelatende evig jakt etter føde.

– De holder seg inne i fjorden på grunn av fisken, tror jeg. De går uansett aldri ut på andre siden av brua, forklarer dykker og hobbyfotograf Torgeir Kaarbø fra Bergen.

Han har brukt halve dagen på å forsøke å fotografere de to villstyringene, men uten særlig hell. Det er heldigvis fortsatt mye igjen av dagen, og de to småhvalene vil tydeligvis leke mer.

På Hustadvika

Ferden vår fortsetter videre mot Averøya. Kristiansund er en halvtime i bil og en knapp fergetur unna. Sykkelturen går mot slutten, nesten før den har begynt. Vi velger derfor å bryte av ved Kårvåg.

Der står en hurtigbåt og venter for å ta oss med til Håholmen. Muligheten for å rykke noen kilometer nærmere Ona kan vi ikke la gå fra oss.

I 300 år var det et yrende liv her ute, inntil fremtiden kom og parkerte Håholmen i fortiden. I 1989 kjøpte eventyreren og forfatteren Ragnar Thorseth det gamle fiskeværet helt øst i Hustadvika, og rustet det opp til et fabelaktig opplevelsessenter

Dette og hint sitter vi og filosoferer rundt, inntil vi blir invitert med Håholmens egen fiskeskøyte. Den skal ta oss med ut på Hustadvika.

Sjøen er rolig nå, det er kun lett krusning i overflaten. Tungsjøen som ruller inn fra vest får den 50 fot lange skøyta til å duve langsomt når vi ankrer opp på en grunne, der skipperen mener det skal være godt med fisk. Idet jeg synker juksa forhåpningsfullt ned i det grønne havet daler solen sakte nedover på himmelen, og gjennom et tynt slør av dis kaster den et magisk rosa lys over båten og landskapet rundt oss.

– Slik er det hver dag, humrer skipperen, vel vitende om at også han opplever en dag av de sjeldne her ute på det grunne og lunefulle havet.

Rundt meg får den ene etter den andre torsk på kroken, men ved mitt snøre er det kun svart hav.

Det gjør ikke så mye. Etter hvert har de andre sopt såpass mange kilostorsk over rekka at det er mer enn nok til et solid måltid. Etter én time tøffer vi derfor tilbake igjen, og legger til kai like før sola forsvinner helt, og hyller Håholmen inn i et dyplilla skjær, som ikke går i svart før lenge etter at fisken er fortært.

I Hustadvikas vold

Som eventyreren Didrik, elsker Kolbjørn Ove Stølen å utfordre naturkreftene. Dagjobben hans er helikoptertekniker, men på fritiden driver han Romsdal Havrafting. Midtpunktet for den operasjonen er en omfangsrik RIB – en diger, oppblåsbar gummibåt med kraftig motor på hekken, som gjør unna transportetappene mellom de ulike øyene og fiskeværene på Romsdalskysten på minutter.

Det tar da også bare en knapp halvtime fra han plukker oss opp på brygga neste morgen til vi tøffer inn havna på Ona fyr. På veien passerer vi både Bud og Bjørnsund. I nærmere 50 knops fart nærmest flyr vi over bølgene, som det er litt flere av enn dagen før.

Ona ligger øde til ytterst i Hustadvika, men på selve øya er det frodig rundt de mange fargerike og godt vedlikeholdte husene. Selve fiskeværet er også langt større og mer innbydende enn det jeg kunne forestille meg på avstand.

Før motorbåtenes tid flyttet sesongfiskerne hit for å korte seilingsavstanden til de rike fiskefeltene. Fremdeles livnærer noen av de rundt 30 beboerne seg på fiske, men det er like mange som lever av turisme.

– Det var utrolig tøffe tak for fiskerne den gang, forklarer den røslige RIB-føreren, og forteller den ene anekdoten etter den andre om de mange tragediene som utspant seg i havet vi speider ut over fra toppen av det kjente fyret.

Det er fortellinger om mødre som sto igjen uten både ektemenn og sønner etter at havet hadde tatt dem. Om heltemot, og om eventyrlig fiske.

– Det er tross alt ikke så lenge siden heller, understreker han med et visst vemod, tydelig berørt av sin egen beretning og den besluttsomhet som lå i livene til alle som søkte lykken her.

Tiden går, og for en god stund siden skulle vi vært på vei hjem. Men vi tar oss tid, lar stedet og historiene få synke ordentlig inn.

Hustadvika har oss nå...

Fakta om Romsdal

Hvor Midtre del av Møre og Romsdal. Inkluderer kommunene Aukra, Fræna, Midsund, Molde, Nesset, Sandøy, Rauma og Vestnes.
Innbyggere Ca. 60 000
Størrelse 3807 kvadratkilometer

Turistinformasjon
> visitmolde.no
> classicnorway.no

Slik kommer du til Romsdal

Widerøe, Norwegian, SAS og Krohn Air flyr på Molde. De aller fleste av de større bilutleieselskapene er representert på Molde lufthavn Årø. Vil du kjøre, ligger Molde 218 kilometer fra Trondheim, 436 kilometer fra Bergen og 499 kilometer fra Oslo. NOR-WAY bussekspress har ruter til Molde fra blant annet Oslo og Trondheim.

Bo godt i Romsdal

Håholmen Havstuer har moderne rorbuer med god plass og gode senger. Hos familien Heggdal i Heggdal Fjord- og Fiskeferie fikk vi også et ypperlig nattleie.

I Molde er Rica Seilet Hotel et godt alternativ. Her er også utsikten mot Moldepanoramaet fortreffelig.
NB: For den eventyrlystne kan du rappellere ned ytterveggen av hotellet (se omtale et annet sted i saken ned).

Spis godt i Romsdal

Både på Håholmen Havstuer, Hustadvika Gjestegård, Finnøy Havstuer og Molde Fjordstuer fikk vi utmerket mat og service.

Sammenslutningen Classic Norway, som består av ti destinasjoner i Møre og Romsdal, satser spesielt på å gi sine gjester den store matopplevelsen i form av kortreist mat, om det er skalldyr, torsk, hjort eller moskusfilet (sic.), og vår erfaring i løpet av disse dagene er at det lykkes de svært godt med.

Bjartmars Favorittkro på Averøy er ellers en koselig restaurant med utsikt over Atlanterhavsvegen. Her serveres det kortreist mat som kveite, og kaffe med hjemmelaget kake og is til.

Shoppe i Romsdal

På Eide ligger Lanullva, som er Vinje Ullprodukters fabrikkutssalg. Her kan du både oppleve fabrikklivet fra innsiden, og handle strikkeprodukter. Kolleksjonen spenner fra baby til voksen.

I Fræna finner du Galleri Båken og Porselenskråa, to brukskunstutsalg av henholdsvis tekstiler, akvareller og malerier, og arbeid i glass og keramikk.

> Skyttel vev
Porselenskråa: tlf. 71 26 51 22

6 opplevelser i Romsdal

1. Romsdal for den aktive

Moldeområdet egner seg ypperlig for både sykkel-, vandre- og klatreturer. Ett de klassiske turmålene for den som liker å ta beina fatt er Ræstadhornet (729 moh).

For den aktive finnes det i tillegg muligheter for havkajakk, grotting og dykking, for å nevne noe.
> DID adventure
> Strømsholmen

2. Prøv fiskelykken i Romsdal

Folk fra hele Europa kommer til disse farvannene for å fange møretorsk, og hos Reidar og Heidi Heggdal i Heggdal Fjord- og Fiskeferie legges alt til rette for det. De leier ut både stang, båt og seng, og har i tillegg et flott filetteringsanlegg på land. Ikke uten grunn kalles Midsund på Otrøya for «Mørekystens fiskeeldorado».

> Strømsholmen

3. Tøff tur i Hustadvika

Havområdet rundt Hustadvika er hovedattraksjonen i området. Den enkleste og raskeste muligheten for å komme seg rundt, er å bruke RIB. Romsdal Havrafting har hurtiggående gummibåter som tar deg med rundt til holmer og skjær.

4. Flytende gruvesightseeing i Romsdal

I mer enn 70 år har familien Naas i Naas Kalksteinbrudd tatt ut kalkstein og marmor i Nåslia mellom Elnesvågen og Eide. Inne i fjellet er det 40 kilometer med gruveganger i 11 etasjer. Én av gruvegangene er fylt med krystallklart vann, lyssatt og gjort tilgjengelig for publikum ved hjelp av lektere. På det speilblanke grunnvannet tas du med ut på en liten reise over vannet, innover i gruven. Det er en spesiell opplevelse, der du ender opp i en bar på kaia, og hvor du i tillegg til de mer vanlige drikkevarer kan smake kildevann som har brukt måneder og år på å komme frem gjennom berggrunnen.

5. Besøk Ona fyr

Ona er et lite øysamfunn ute i storhavet vest for Molde. Fiskeværet består av to øyer, Husøy og Ona, som er forbundet med en liten bro. I dag er det knapt 30 fastboende igjen i dette helt spesielle samfunnet, som er bygd opp omkring de rike fiskeforekomstene rett utenfor. Den kjente fyrlykten og losstasjonen var også viktige arbeidsplasser. Overnatting får du på Ona Havstuer.

6. Romsdalsmuseet

De hjemmelagde vaflene på Mali’s Cafe er nesten grunn god nok til å besøke til å besøke Romsdalsmuseet, som gir en inngående og spennende innføring i områdets historie og særegenheter. Bygata der kafeen ligger, er for øvrig en gjenskapelse av atmosfæren i Gamle Molde, før bybrannen i 1916 og bombingen i 1940 ødela småbyidyllen.

Flere tips til ferie i Norge, se her

ABONNER PÅ REISER & FERIE NÅ