Gå til sidens hovedinnhold

1. mai går aldri ut på dato

Et sikkert vårtegn er at en eller annen fra Unge Høyre eller FpU spør hvorfor vi egentlig trenger 1. mai, skriver Tobias Drevland Lund (Rødt).

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Og ja, det trenger vi.

For det første, handler 1. mai om å feire arbeiderbevegelsens seire.

En gang var Norge et fattig og urettferdig samfunn. Mange jobba hardt og levde kort. Et lite mindretall hadde store formuer. Men det norske folk ønska seg forandring.

De organiserte seg og krevde rettferdighet. De ville ikke bare gjøre slutt på å stå med lua i hånda, de ville ha et sosialistisk Norge.

Så langt kom de aldri, men de skapte et fellesskap som forandra landet vårt.

Les også: Han som klemte - på velgerne sine

Retten til ferie, 8-timersdagen og pensjonsordningene våre har ikke blitt gitt av politikere eller bedriftseiere i arbeidslivet som en gave. Det at vi har en velferdsstat med offentlig helsevesen, skole og et sikkerhetsnett der vi tar vare på hverandre, er ikke noe som har kommet av seg selv.

Alt dette er et resultat av hardt arbeid og at arbeiderbevegelsen gjennom 100 år med kamp har kjempet fram goder og rettigheter som gjør Norge til et av verdens beste land å bo i.

Samfunnsnyttige jobber

For det andre, koronakrisa har nok en gang vist oss viktigheten av den jobben vanlige arbeidsfolk gjør.

Til alle dere som jobber på sykehusene, på sykehjemmene, i barnehagene, på skolene, som jobber i butikkene, som jobber med renhold, som henter søpla, holder produksjonen i gang på fabrikkene eller som produserer maten vår: uten dere hadde Norge stoppa opp.

Eksempler på det motsatte er aksjemeglere, velferdsprofitører og bolighaier. Disse kan alle se å få mer samfunnsnyttige jobber, spør du meg.

21 nye milliardærer

For det tredje, er det mange kamper som fortsatt må kjempes. I koronaåret 2020 fikk vi 21 nye milliardærer i Norge. Dette skjer det samme året som over 200.000 var helt eller delvis ledige.

Aldri før i nyere tid har Norge hatt så mange ledige. Veldig mange er permitterte og flere bedrifter sliter. Samtidig viser nye tall fra SSB 115.000 barn vokser nå opp i fattigdom i Norge. Det er 115.000 for mange!

Hva er høyresidas løsning på forskjellskrisa og ledigheten? Kutt i formueskatten og mer sentralisering?

Om å ha råd

Rødt mener vi må holde barnetrygda utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp. Det trengs en offensiv næringspolitikk for å videreutvikle industrien vår og skape nye grønne arbeidsplasser.

Rødt vil også gjøre de forbedrede ordningene for arbeidsledige, som økning i dagpengesatsen og feriepenger på dagpenger, permanent.

Ledighet og utenforskap må møtes med en aktiv politikk. Det vi ikke trenger mer av er uttalelser fra sittende statsminister som på spørsmål om hva hun tenkte da hun hører historier om folk som ikke har råd til å betale regningene denne måneden og ikke har råd til mat svarte:

«Ja, altså det er jo krevende, så er spørsmålet hadde de egentlig råd til det før og?»

Dette er klasseforakt av verste sort og slike holdninger må ut av regjeringskontorene.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Til høsten kan vi velge en ny regjering, men for Rødt betyr det krav om en ny politikk og ingen rødgrønn reprise.

Vi vil styrke velferden, ikke kutte i den. Vi vil kjempe for en tryggere arbeidshverdag for arbeidsfolk med hele, faste stillinger og en lønn å leve av, ikke deltid og midlertidighet.

Og sist men ikke minst, Rødt går til kamp mot økende forskjeller og utenforskap. Gratulerer med dagen når den kommer og godt valg!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken