Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Desember er måneden mange trekkes halv skatt og får mer utbetalt. Hvis du har mulighet, så bruk dette til å gi deg selv et økonomisk forsprang. Bygg bufferkonto om denne trenger påfyll, eller start langsiktig sparing.
Det er fremdeles mulig å tjene litt ekstra før jul, eller kanskje du kan ønske deg en gave som kan vokse i verdi i form av påfyll på BSU eller fondssparing?
Her er noen smarte skattegrep du kan gjøre før nyttår:
1: Boligsparing for ungdom
Er du under 34 år bør du spare i BSU hvis du har mulighet. Spar opp til 27.500 kroner i året og få 20 prosent fradrag i skatt. Setter du inn maksbeløpet vil det gi deg 5.500 kroner i spart skatt.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
2: Spar til pensjon
Spar i IPS (individuell pensjonssparing) og få skattefradrag på 8800 hvis du sparer maksbeløpet på 40.000 i året. Benytt deg av dette nå - neste år vil du kun ha mulighet til å spare opp til 15.000 kroner med utsatt skatt.
Pass på å overføre pengene i god tid så du er sikker på de står inne ved årsskiftet, de ulike bankene har gjerne en frist for når dette må gjøres, så undersøk med banken din hva som gjelder for deg.
Husk at når du sparer i IPS binder du pengene til du går av med pensjon. Du kan tidligst begynne å ta dem ut når du er 62 år, og de vil da utbetales månedlig til du er 80 år. Du bør derfor ikke spare i IPS med mindre du kan binde disse pengene helt til pensjonsalder.
3: Gi forskudd på arv
Gi forskudd på arv og spar formueskatt. Har du planlagt å gi bort penger til barn eller barnebarn, er det lurt å gjøre det før nyttår, forutsatt at disse ikke kommer i en situasjon som gjør at de da må betale formuesskatt. Da får du mindre i formueskatt, ettersom formuen din måles ved nyttår.
Dette gjelder de som har over 1,5 millioner i formue. Husk at barna må være over 17 år, før det lignes de sammen med foreldrene.
Men obs! Her er det ekstra viktig å passe på at det ikke fører til at barn eller barnebarn mister retten til å få studielånet omgjort til stipend, dersom deres formue blir for høy.
4: Sjekk aksjeporteføljen
Sparer du i aksjer eller aksjefond og vurderer å selge i nærmeste fremtid? Da kan det være lurt å ta en sjekk av porteføljen din nå.
Fra 2022 er det foreslått at skatteprosenten på aksjeutbytte- og gevinst skal øke fra 31,68 prosent til 35,2 prosent. Skatteverdien av tap øker tilsvarende. Derfor kan det være lønnsomt å ta gevinst i år og tap neste år. Har du aksjene i en aksjesparekonto, må du faktisk avslutte selve kontoen for å få tapsfradraget.
Les også: Fem tips for å komme økonomisk helskinnet gjennom jula
Dette gjelder kun for tap, ikke gevinst. Skatten bør ikke avgjøre om du skal selge aksjene, eller aksjefondet ditt. Hvis det er lenge til pengene skal brukes og du ikke avhengig av å ta dem ut nå, så bør du holde deg til spareplanen din, la pengene stå og ha mulighet til å vokse videre.
5: Ta en småjobb
Du kan tjene inntil 6000 kroner skattefritt per oppdrag ved å utføre småjobber i private hjem eller hytter. Kanskje kan du hjelpe noen å kjøre og stable ved, måking, leksehjelp, julerengjøring eller kanskje snekre litt?
Hvis du starter jobben i 2021 og fullfører den i 2022, kan du tjene 12.000 kroner skattefritt på en jobb ved at halvparten utføres i år og halvparten til neste år.
6: Ideelle organisasjoner
Støtter du ideelle organisasjoner? Da kan du trekke fra opptil 50.000 kroner. Gir du for eksempel 10.000 kroner til et formål gjennom året, får du igjen 2200 kroner på skatten. Det kan være en fin julegave til noen som har det de trenger.
7: Overtagelse av bolig
Skal du selge eller har solgt bolig før du har overtatt ny? Pass på å avtale overtagelse etter nyttår, så du ikke plutselig har mye penger stående på konto og må betale formuesskatt av dem. Du betaler 0.85 prosent av formue over 1,5 millioner.
Når du eier egen bolig verdsettes dette til 25 prosent av verdien, i tillegg til at du får trukket fra lånebeløpet. Når penger står på konto, regnes det formuesskatt av hele beløpet.
2 millioner – 1,5 millioner = 500.000*0,85 prosent= 4250 kroner i skatt.
Husk uansett å ta en ekstra sjekk med megler på dette, i tillegg for å sikre deg at du oppfyller kravene til skattefritt boligsalg, eller at du mister fradragsretten for tap.
8: Spar formueskatt
Betaler du formuesskatt og vurderer å spare i aksjer eller aksjefond? Da kan dette være en god anledning til å spare formuesskatt. Setter du i gang sparingen nå, får du verdsettelsesrabatt på 45 prosent på investeringene og vil betale mindre i formueskatt.
Har du aksjer eller aksjefond for 1 million, er den skattemessige verdsettelsen 550.000 kroner. Hvorvidt du skal kjøpe eller selger aksjer eller aksjefond bør likevel ikke styres av skatt, men hva formålet med sparingen er, hvor lenge det er til pengene skal brukes, hvor robust økonomi du har, og hvor komfortabel du er med at verdien på pengene vil svinge.
Jo mer kunnskap du har, jo lettere er det å holde seg i ro og ikke selge seg ut i perioder hvor verdien er lavere.
9: Lei ut hytta
Har du en hytte du ikke bruker selv i julen? Denne kan du leie ut for inntil 10.000 kroner skattefritt i året. Utover dette betaler du 22 prosent av 85 prosent av leieinntektene.
Leier du ut for 20.000 kroner i løpet av et år betaler du da 20.000-10.000= 10.000*85%*22%= 1870 kroner i skatt.
10: Gi gaver som kan vokse
Gi en gave som kan vokse. Å gi bort fond til en som har alt de trenger, kan gi dem mulighet til å kjøpe noe større de trenger senere. I tillegg gir du bort en veldig god erfaring ved at de lærer hva det vil si å spare i fond og aksjemarkedet.
11: Sjekk skattekortet
Sjekk skattekortet ditt når det kommer i midten av desember. Hvis du er i tvil om du betaler riktig skatt, er dette et godt tidspunkt å sjekke om opplysningene dine stemmer. Det er lett å endre på disse dersom du for eksempel har byttet bolig og har mer/mindre i lån, eller andre ting som påvirker hvor mye skatt du skal betale.
Riktig god førjulstid!