Ifølge offisielle tall mister cirka 700 mennesker livet daglig grunnet korona i Iran. Få tror likevel på tallene. Regimets egen visehelseminister, Harirchi sier at «det riktige antallet døde er minst dobbel så mange».

BBC-persisk siterte Hossein Gheshlaghi fra Legeforeningen i Iran som allerede i 25. oktober 2020 hevdet at «det riktige antallet er 3-4 ganger høyre». Dette stemmer overens med den daglige statistikken som den demokratiske opposisjonen NCRI fører.

NCRI har et stort nettverk i landet og mener at korona har krevd cirka 400.000 liv i Iran. De siste ukene har cirka 2000 liv gått tapt daglig av samme grunn.

Situasjonen er katastrofal

Sykehusene er overfylte. Mange pasienter ligger på gulvet i sykehusgangene. Man har ikke nok ambulanser og likbiler. Vaksinasjonen går veldig treig og fungerer meget dårlig. Korona er forvandlet til en døds-tsunami.

Mens man kan se lyset i den dystre korona-tunnelen i mange land, dør stadig flere og flere i Iran. Hvorfor?

Lederen for Sykepleierforeningen, Sharifi Moghadam sier til avisen Arman 22. august at «myndighetene bevisst lar folket bli smittet, slik at de kan berike seg på salg av medisiner». Medisinene selges nemlig i det svarte markedet til mye høyere priser.

Importforbud av vaksiner

Protestene øker og mange krever at de ansvarlige stilles for retten. Mye peker mot den øverste lederen. Det var han som innførte forbud mot import av vaksiner fra USA og England.

Sakens kjerne er at regimet frykter nye landsomfattende protester og oppfatter derfor korona som «en alliert» som kan skremme folk bort fra gatene.

Forbudet mot import av de beste vaksinene til Iran ble fordømt av Amnesty. Det kan på sikt lede til nye mutasjoner med helserisiko for hele verdens befolkning.

Norge og resten av verden må fordømme det kriminelle regimet i Iran og stå opp for det iranske folket og deres demokratiske opposisjon, som kjemper for en demokratisk forandring.