Norge - Latvia, TV2 lørdag kl. 18.00

TROEN ER TILBAKE, framtida ser lysere ut enn på mange år, og i det korte bildet har Norge en mulighet til å gå direkte til VM i Qatar. Den er ikke veldig stor, men likevel. Hvem hadde trodd det på denne tida i fjor?

I et ekstremt vanskelig år, der den første hjemmekampen på eget gress ble spilt 1. september, har Norge reist seg fra knestående.

Ståle Solbakkens person, fotballsyn og væremåte har gitt laget den gnisten man må ha for å lykkes.

Les også: Solbakken gjør alt riktig, Norge gjør stadig færre feil

PÅ DENNE TIDA i fjor var Norge menn A et ødelagt fotballag. Du måtte være landslagstrener for å ha tro på framtida slik situasjonen var. Selv NFF-ledelsen innrømmet det og kastet seg rundt da Ståle Solbakken ble ledig.

Å presse tørre sitroner har aldri vært stor idrett.

Fire år med Lars Lagerbäck var nok.

1-2 FOR SERBIA på Ullevaal (playoff EM) var enda en bekreftelse på at Norge ikke hadde tatt de stegene mange mente å se post Per-Mathias Høgmo. Altså ingen overraskelse, bare enda en skuffelse. Etter en Nations League-høst som endte med reisenekt til Romania (0-3) og et nødlandslag i Wien (1-1), var det bare Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen som ville at Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen skulle fortsette.

Flere av oss som mener noe om dette så ingen framtid i to år til.

Fotballaget Norge trengte en forandring.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

STÅLE SOLBAKKEN VAR den forandringen. På alle måter. Politisk ble han et fyrtårn ute og hjemme, like tydelig i Qatar-spørsmålet som i Team Ernas stemoderlige korona-behandling av fotballen/idretten. Sportslig implementerte han positivitet, ærgjerrighet, stolthet og fornyet samhold og eierskap til prestasjonene.

Spillere som ikke hadde vært i nærheten under det forrige regimet ble løftet opp og fram.

Eliteserien, ikke veldig applaudert av Lars Lagerbäck, det samme.

Les også: Ta applausen, Ståle - den er din!

VI HÅPER SELVFØLGELIG på det bortimot umulige i Rotterdam tirsdag til uka, men Norge har allerede levert i denne kvalifiseringen. Det er ikke noe press. Det er bare spenning. Vi blir ikke skuffet om vi ikke går til VM eller får playoff i mars 2022.

Norge er på et veldig mye bedre sted enn da laget startet opp i Malaga i slutten av mars, og det var i sannhetens navn hele greia med denne VM-kvalifiseringen.

Det er først og fremst EM 2024 prosjekt Solbakken handler om.

Alt annet vil være en bonus.

Les flere kommentarer fra MortenP

STÅLE SOLBAKKEN VET det, og du ser det på ham. Han må ingen ting. Han vil selvfølgelig gjerne ta seks poeng i disse to kampene, men ingenting blir ødelagt om så ikke skjer. Derfor er han rolig, derfor er han tydelig, og derfor blir dette bare to kamper til.

Landslagsåret 2021 ble på mange ødelagt da Norge som eneste europeiske nasjon ble landsforvist i første halvår.

Gjennom alt som er bygd er skaden allerede reparert.

Les mer fra Norsk debatt

NORGE TREKKER FULLT hus mot Latvia lørdag kveld, nummer 136 på FIFA-rankingen! Når skjedde det sist? Stemningen er tilbake i Fotball-Norge. Drømmen om VM lever. Mer kan man ikke forlange inn mot årets to siste kamper, bare det at vi er der og gjøre Nederland en smule engstelige forteller alt om stegene som er tatt.

Vi er ikke veldig gode, det er fortsatt en del som mangler, men vi blir stadig litt bedre.

Det gjør 2021 til et godt år, uavhengig av skjørheten og tabellen i VM-kvalifiseringa.

Heia Norge!