Ser jeg ett eneste lyspunkt? Det må være at Joe Biden og Vladimir Putin faktisk snakker sammen, om enn bare på telefon. Men dét er i sannhet en fattig trøst. Alternativet er at det kan bryte ut full krig, kanskje ved et uhell, en feilmelding som blir misforstått. Krig – i Europa. I 2022? Det er knapt til å tro.

Som det heter i populær sjargong: Hvordan havna vi der?

Jeg kommer til å tenke på Anne Grete Preus; vi kunne trengt henne nå:

Uro, ikke for ubetalte regninger
Uro, ikke for det en skulle gjort og sagt
Men uro for at livet tikker i samme takt

Nettopp. Livet er i ferd med å tikke i samme takt, og om to måneder går vi inn i det tredje året med pandemi. Jeg greier meg for så vidt fint – jeg har alle bøkene og platene mine, og gode TV-serier kommer og går. Akkurat nå får jeg tida til å gå med «Sorjonen». Litt «finsk fjernsynsteater». Det går ikke fort. Men det er bra.

Likevel kjenner jeg at jeg må få det ut: Jeg er så møkk lei! Det er som om livet står på vent. Jeg vil på konsert! Jeg vil se Manchester United og Liverpool på fotballpub sammen med venna mine!

Er folk flest i ferd med å bli smått forvirra? Ja, jeg tror dessverre det. Det er ikke enkelt å forstå at lærerne våre skal menge seg med titalls eller kanskje hundrevis av elever hver dag, mens de må i karantene når de kommer hjem. Det er heller ikke enkelt å fatte at det skal være smittefarlig med et glass vin til maten. Hvis det fins én bransje som virkelig har gått foran i å følge smittevernregla – ja, så er det utelivs- og restaurantbransjen.

Men jeg skjønner at de har en vanskelig oppgave, alle de flinke helsetoppene som gjør så godt de kan for å styre oss gjennom pandemihelvetet. Om det noen gang har vært riktig å lytte til Gro Harlem Brundtlands legendariske «alt henger sammen med alt», så er det nå.

Jeg greier altså ikke på noen måte å bli forbanna på Line Wold, Camilla Stoltenberg og Espen Rostrup Nakstad – selv om jeg ikke alltid forstår deres avgjørelser.

Så hvem blir jeg skikkelig forbanna på? Vaksinemotstanderne. Ei dame som er kjent for å være en god personlig trener mener faktisk i fullt alvor at pandemien vil gå over av seg sjøl, hvis vi bare slutter å teste oss! Og vaksinasjon er en dødssynd!

Donald Trump mente i sin tid det samme. Men til og med han har krypi til korset, og vaksinert seg. Det forteller sitt om hvilken bitteliten minigruppering vår personlige trener befinner seg i, der hun deler seng med en tidligere leder i AKP(m-l). Og en som har charterfeber. Hvilken trio!

De snakker om diktatur, men snur verden på hodet. Det er vaksinemotstanderne som nå holder verden i et jerngrep. De utøver minoritetenes diktatur, et uttrykk jeg i det minste vil tro AKP(m-l)s tidligere leder vil kjenne seg igjen i.

Vitenskapens menn og kvinner kan ofte diskutere det meste. Men i tilfelle Covid-19 er vitenskapen glassklar. Det fins bare én vei ut: Massiv vaksinering. Mitt håp ved inngangen til det nye året er at Norge gjør en enda bedre jobb i å få vaksinene ut til verdens fattige. Dette går ikke over, før vaksinene har nådd lengst inn i Kongo.

Så får heller de som avviser vitenskapen mene hva de vil.