Senterpartiet kappløper med Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om og så mest mulig tvil og skepsis rundt vår tids viktigste sosiale reform. I helgen som gikk kunne vi se at Norge tok pallplasseringer i både hopp og skiskyting, det vi ikke snakker så høyt om er at Norge også har pallplass når det konkurreres i antall overdosedødsfall pr år.

Les også: Hele rusfeltet må granskes - også hjelpen

Den klamme moralistiske hånden som duoen fra Senterpartiet legger over samfunnets aller svakeste hører ikke hjemme i vår tid. Rusavhengighet er en sykdom, og det er en egen medisinsk spesialisttjeneste som behandler den.

Det vi gjør i dag det er å stemple syke mennesker som mislykkede og kriminelle. Det er ikke et velstående land som Norge verdig.

Redd for å bli straffet

Rusreformen handler om Anders som døde av en overdose, fordi kompisene var redde for å bli straffet om de meldte i fra. Og om Emilie som ikke anmeldte voldtekten fordi hun hadde røyka hasj tidligere på kvelden.

Aller mest handler det om de 300 menneskene som dør av overdoser hvert år, og om deres nærmeste. Dette er resultatet av forbudslinja som Senterpartiet med sine kumpaner i Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ønsker å videreføre.

Folkefiende nummer en

Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd at Trygve og Jans store politiske forbilde er Richard Nixon. For det kan virke som at narkotika (og de som bruker det) er i ferd med å bli deres public enemy number one.

Det overrasker meg at noe parti ønsker et ettermæle som forteller at de støttet forbudslinjen. Spesielt når vi vet hva som blir resultatet.

Allerede på 1990-tallet uttalte jussprofessor Johannes Bratt Andenæs at den norske forbudslinjen kunne være århundrets feilinvesteringen i straff. I dag er de fleste fagpersonene i Norge uenige i forbudslinjen, og heldigvis er også flertallet av stortingspolitikerne det.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Mitt håp er at historien forviser Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum sin narkotikapolitikk til de evige jaktmarker. Der hører den nemlig hjemme, sammen med resten av krigen mot narkotika.