Gå til sidens hovedinnhold

Å droppe AstraZeneca-vaksinen ødelegger sommeren for 600.000 mennesker

Helsemyndighetene underdriver hva det betyr å droppe koronavaksinen for sikkerhets skyld.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den norske koronavaksineringen har fått et skudd for baugen. Nå velger Folkehelseinstituttet å sette AstraZeneca-vaksinen på pause frem til 15. april, men konsekvensen underspilles.

Først hørtes det nesten ut som om det ikke hadde noen betydning, og nå er beskjeden at det bare utsetter koronavaksineren med en til to uker.

En bagatell, altså.

Men det gir et feil inntrykk. De faktiske forholden er at Norge planlegger å sette inntil 1,26 millioner AstraZeneca-doser før juli. Etter planen skulle altså 600.000 nordmenn vært fullvaksinert med denne vaksinene før sommeren.

Slik vil det ikke gå, og slik scenariet ser ut nå er det alderskullene fra 18 til 28 år som må vente lengst i køen. Folkehelseinstituttet har ikke offentliggjort nye scenarier, men basert på rapporten fra 12. mars vil denne gruppen neppe være ferdigvaksinerte før ut i august.

Og da er sommerferien over.

Uansett hva som skjer, så er AstraZeneca nå utsatt i totalt en måned frem til ny vurdering gjøres 15. april. Samme tid går vaksineringen med den samme vaksinen for fullt i EU og Storbritannia. Ifølge den europeiske institusjonen som vurderer bivirkninger (EMA) er det satt 20 millioner doser, men det bare er registert syv alvorlige tilfeller av blodpropp.

I Norge har det skjedd fire dødsfall, mens det er satt nesten 180.000 doser. I likhet med registrerte tilfeller i EU-systemet er det hovedsakelig snakk om kvinner under 55 år, kanskje fordi denne gruppen er overrepresentert blant helsepersonellet som har fått gå foran i vaksinekøen.

Det er selvsagt et dilemma for Folkehelseinstituttet at befolkningen har problemer med å vurdere risikoen ved å ta AstraZeneca-vaskinen opp mot faren for å bli alvorlig syk av covid-19 - eller de sosiale, økonomiske og helsemessige konsekvensene av å holde Norge nedstengt.

Det alle fagfolk er enige om er at pandemien ikke er over før summen av antallet som har vært syke og de som har tatt vaksine gjør at vi når såkalt flokkimmunitet. Til nå er det anslått at 170.00 - 200.000 har hatt sykdommen og vi har vaksinert 560.000 med første dose. Maksimalt er det altså snaut 800.000 som har helt eller delvis immunitet - og da er det langt igjen til de godt over tre millionene som trengs.

Mange er sikkert engstelige for å ta AstraZeneca, selv om EMAs studier tyder på at det ikke er mer blodpropp i gruppen vaksinerte enn i befolkningen for øvrig, og til tross for at blodpropp faktisk er en normal og alvorlig tilstand hos dem som blir alvorlig syke av covid-19.

Med det tempoet vi vil ha på vaksinering nå vi når sommeren, betyr kanskje ikke 1,2 millioner doser all verden for når alle kommer til å bli ferdig vaksinerte. Men det er like logisk som å si til noen som står i en lang nattklubbkø at alle kommer inn til slutt.

For de 600.000 som kan bli ferdigvaksinerte med AstraZeneca fra nå og mot sommeren har ventetiden mye å si. Det setter livet på vent og vil føre til mange intensivinnleggelser og kanskje dødsfall.

Med rundt 50.000 doser i uken, så spiller det en rolle for ganske mange mennesker at vaksineringen foreløpig er utsatt en måned. Og effekten blir større og større for hver dag som går.

Foreløpig har Folkehelseinstituttet satt AstraZeneca på pause til 15. april, men hvis det blir lengre utsettelser må konsekvensene på bordet. EMA mener at nytten av vaksinen langt overstiger nytten. Hvis det er riktig, så risikerer vi nå langt flere alvorlig syke av covid-19 for å hindre noen få og uhyre sjeldne bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen.

PS! Hva mener du? Ville du tatt AstraZeneca nå, eller ville du heller ventet på din tur over sommeren og godtatt nedstengning i samfunnet i mellomtiden? Skriv et debattinnlegg!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted