Som alle andre kunstnerlatsabber som jobber digitalt, har jeg den siste tiden flittig tatt i bruk kunstig intelligens i form av såkalte AI-generatorer (kunstig intelligens) som omgjør tekst – også kalt «prompt»– til bilder.

Mye av hovedfokuset i kunsten min omhandler sensur og ytringsfrihet. Tidligere har jeg blant annet laget en sensurert versjon av Kurt Westergaards velkjente Muhammad-karikatur. Dermed falt det meg naturlig å teste grensene til de forskjellige plattformene/generatorene.

Jesus som røyker weed

Jeg startet med Dall-E, AI-bildegeneratoren til OpenAI – som også står bak ChatGPT – som har tatt verden med storm og møtt kritikk for politisk korrekthet.

Første test var for min del naturlig nok om den var villig til å generere en karikatur av profeten Muhammad. Etter å ha skrevet inn «a caricature of Muhammad» som prompt ble jeg møtt av en illustrasjon av en søt corgihund og en katt med teksten «It looks like this request may not follow our content policy». Så kanskje en del av policyen er at religiøse figurer er off-limits?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Nei da, en kjapp test på om den er villig til å lage en karikatur av Jesus motbeviste det kjapt. Buddha, Krishna, Gud, jødenes Gud, – til tross for jødedommens eget forbud mot billedlige fremstillinger av Gud.

Paven er heller ikke noe problem å karikere. Bare ikke profeten Muhammad.

Ikke engang spesifiseringen av en abstrakt tolkning av Muhammad ved bruk av islamsk geometrisk kunst – som i enkelte tilfeller er den lovlige formen å fremstille profeten billedlig i Islam – ville AI-en gå med på. Selv om disse vanligvis består av figurer og symboler.

Samtidig er det helt kosher med Jesus som røyker weed, Paven i Vatikanet med fem korgutter iført hundehalsbånd knelende foran ham og Gud som oppfører seg som den overgrepsdømte filmregissøren Harvey Weinstein.

Uansett om jeg brukte «Muhammad», «The Prophet Muhammad», «The Holy Prophet Muhammad», «Islams Holy Prophet Muhammad» eller hans egentlige navn Muhammad ibn Abdullah møtte jeg gang på gang corgien og katten med påminnelse om at jeg overskrider retningslinjene.

Til slutt fikk jeg varsel om at dersom jeg fortsatte med disse ukristelige bestillingene, ville jeg risikere å bli blokkert. Ikke engang et forsøk på en sensurert karikatur av Muhammad ble akseptert.

Bedrag og lureri

Dall-Es retningslinjer er ved første øyekast ganske lik de vi finner hos internettplattformer. De setter blant annet streken ved vold, selvskading, seksuelt innhold, ulovlige aktiviteter som tyveri og bruk av narkotika – selv om den var kjapp på å generere en karikatur av Paven som sniffer kokain.

Les også: Kunstig intelligens vil erstatte mange «manuelle» jobber

Det er også uakseptabelt med trakassering eller trusler og spam. I tillegg har de en god dose, tidvis vage, beskrivelser av hva som ansees som overskridende: «Hat» beskrives eksempelvis som hatefulle symboler, sammenligne «visse grupperinger» med dyr eller objekter eller «på andre måter uttrykke eller promotere hat basert på identitet».

Ting som regnes som «sjokkerende» er heller ikke lov. Eksemplene de drar fram er kroppsvæsker, «uanstendige gester eller andre respektløse emner som kan sjokkere eller vekke avsky».

Desinformasjon, som de har valgt å kalle «bedrag» eller «lureri» går også imot retningslinjene, men det er beskrevet som å kun omhandle «store konspirasjoner eller hendelser relatert til store pågående geopolitiske hendelser».

«Folkehelse og personlig helse» er også et tema hvor man må trå varsomt ved omtale av «behandling, forebygging, diagnostisering eller overføring av sykdommer, eller personer som opplever helseplager».

Siste kategori er «politisk» som for OpenAI beskrives som «politikere, stemmeurner, protester eller annet innhold som kan brukes til å påvirke den politiske prosessen eller for å drive valgkamp».

I tillegg har de lagt på en disclaimer om å ikke lage bilder av offentlige personer. Noe AI-en tydeligvis ikke har fått med seg, da jeg fint kunne lage bilder med blant annet Meghan Markle og Greta Thunberg. Men mer om det senere.

Smutthullene

Heldigvis finnes alltid smutthull, og jeg fant de fleste.

Cluet var å unngå å bruke «Muhammad». Så lenge jeg holdt meg til «the holy prophet of islam», «prophet of islam» eller «holy muslim prophet» var det meste greit.

Da kunne Muhammad røyke weed, ligge i en seng i et telt med den ni år gamle kona Aisha, spise bacon og drikke øl.

Jeg kunne lage en karikatur av Muhammad som en gris. Varianter av Muhammads fødsel hvor jeg brukte det fulle navnet til hans mor – Aminah bint Wahb – som prompt var helt ok, inkludert en variant med hip hop artisten Jay-Z sittende på huk i hjørnet.

En prompt som beskrev et stillbilde fra talkshowet «Jerry Springer» med mor Aminah og baby-Muhammad på en side av scenen og Eminem og Clint Eastwood på den andre siden, alle ventende i spenning på å finne ut hvem faren er, ga flere interessante tolkninger.

Les også: Er det en gang det kunne være på sin plass med koranbrenning er det nå

Magasinforsider av Muhammad som står fram som stolt transkvinne kom med varianter både med og uten hijab. Forsøket på en noe dagsaktuell magasinforside av Muhammad og hans tolv koner som viser støtte for undertrykte kvinner i Iran ved å stå med hijabene i hånden resulterte i at Muhammad også fikk hijab.

Den samme magasinforsiden, men endret med at de viser støtte ved å posere i badedrakt, endte med konene i vannet iført chador – det muslimske plagget for kvinner som dekker alt bortsett fra ansiktet – med Muhammad i bar overkropp i midten.

Til og med å feire seieren over både Jerusalem og Tel-Aviv fikk den muslimske profeten oppleve.

Kansellert

Men uten bruk av smutthullene, er det ikke bare Muhammad som er kansellert av Dall-E.

Kanye West, eller Ye som han nå heter, ble heller ikke akseptert. Bruken av «Kanye West», «Kanye» eller hans fulle navn Kanye Omari West i prompt-teksten viste seg å bryte retningslinjene.

Det kan argumenteres at han faller innenfor kategorien som «politiker», da han tross alt forsøker å lansere sitt presidentkandidatur for 2024.

Les også: USA er et merkelig sted

I forsøket på å finne smutthull via hans mange aliaser var det kun «Yeezus» som resulterte i bilder som faktisk så ut som noe som kunne ligne på West. Men det viste seg at det var heftige restriksjoner på hva Kanye West som Yeezus fikk lov til å være med på. Da jeg forsøkte å plassere ham i det ovale kontor, dukket igjen corgien og katten opp for å fortelle at jeg brøt retningslinjene.

West fikk heller ikke komme i nærheten av vår egen Statsministerens kontor, ei heller Kim Jong-Uns kontor. Putins kontor i Kreml fikk han kun innpass i om de da også spilte brettspillet Battleship.

Greta Thunberg, Jesus og Muhammad fikk derimot gladelig plassen bak skrivebordet som normalt er reservert for USAs president. Det samme med Statsministerens kontor hvor Thunberg ble plassert sittende på skrivebordet. Både Prins Harry og Meghan Markle var velkomne hos den Nordkoreanske lederen.

Til og med Muhammad som fikk æren av å ta plass på både stortingets tronstol og den britiske monarkens tronstol i Buckingham Palace, men ikke Yeezus.

Som et lite plaster på såret viste det seg at Kanye fikk lov – da igjen kun med bruk av aliaset «Yeezus» – til å bli kronet til konge av Storbritannia i Westminster Abbey. Han fikk også være med Greta Thunberg på demonstrasjoner mot oljeselskaper og gråtende i det britiske parlamentet, der også sammen med Thunberg.

Helt absurd

Det er allerede et stort problem at teknologigiganter i altfor stor grad begrenser ytringsfriheten.

Det har i tillegg blitt verre de senere årene, noe som er grundig dokumentert blant annet av lekkasjene fra Twitter. Det virker som denne holdningen er blitt med inn i det som er antatt å være en av de store milepælene i teknologiens utvikling: Nemlig bruk av AI.

Nå er det på høy tid at man krever at teknologigiganter som eksisterer på grunn av frie samfunn og ytringsfriheten, også respekterer at folk har ulike oppfatninger og meninger. Sånn er verden.

Ved å sensurere og begrense, oppnår man bare to ting: Mindre frihet, og at folk ikke blir i stand til å møte annerledestenkende.

Som kunstner, i et kunstfelt allerede fylt av berøringsangst og selvsensur, mener jeg også det er absurd at IT-ansatte skal på helt tilfeldig grunnlag finne ut hva som er akseptabel kreativitet og ikke.