Gå til sidens hovedinnhold

Å snakke sannhet til makta er Ståles spesialitet

Ståle Solbakken går ikke av veien for å ta klare politiske standpunkt. Med tanke på VM i Qatar bør han gjøre det igjen.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

SOMMEREN 2015, SOM suksessfull trener i Nordens største og beste fotballklubb, brukte Ståle Solbakken stemmen sin til å gi danske velgere en omgang etter at innvandringskritiske Dansk Folkeparti fikk 21,1 prosent ved folketingsvalget.

Ord som katastrofe og forferdelig malte FCK-trenerens syn på det faktum at Dansk Folkeparti var blitt Danmarks nest største parti.

Les også: Norsk fotball trenger Solbakkens stemme

TO OG ET halvt år senere, i biografien «Løvehjerte», utvidet han horisonten og tok kritikken et skritt videre. I forordet til boka tok han et kraftig oppgjør med innvandringspolitikken til flere partier i Norge, Sverige og Danmark.

Ståle Solbakken hevdet at et inhumant menneskesyn har bredt seg i flere partier, og at politikerne vender det blinde øyet til problemene.

I et intervju med Dansk TV2 viste han forundring og skuffelse over at det i Skandinavia er vanskelig å komme til makten om man ikke fører en meget restriktiv innvandringspolitikk.

STÅLE SOLBAKKEN STÅR på venstresida i politikken, det har han aldri lagt skjul på. Overskuddet fra boka donerte han i sin helhet til Fritidspuljen i Dansk Flygtningehjælp, en organisasjon som jobber for å gi flyktninger bedre kår og muligheter innenfor dansk idrett. Fra Dansk Folkeparti ble han beskyldt for å forderve Danmark samtidig som han fikk beskjed om å slutte å blande seg inn i landets utlendingspolitikk, og heller konsentrere seg om å forbedre forholdene der han selv er statsborger, i Norge.

I november 2017 lød den siste uttalelsen mest som et billig politisk poeng.

Ved inngangen til kvalifiseringen til VM i Qatar 2022, nå som Norges landslagstrener i fotball, er det en utfordring Ståle Solbakken bør ta.

Les også: Klippekortene forsvinner med Solbakken

STÅLE SOLBAKKEN VAR sjokkert da en av fem dansker ville ha en innvandringsfiendtlig politikk ved valget i 2015. Derfor gikk han ut som han gjorde. Det rørte ved alt han står for. Samtidig var han redd for at Danmarks omdømme ville kunne ta skade av den politiske kursendringen.

Som nordmann med et stort hjerte for Danmark mente han den type populisme ville skade landets omdømme i verden.

Som menneske med et levende hjerte, er han blant dem som står opp for de svake og trengende.

MENNESKESYN OG MENNESKERETTIHGETER er viktig for Ståle Solbakken. Nå har han nok en gang sjansen til å stille seg på den humane siden av historien, og vise det gjennom å si nei til VM i Qatar.

Denne spalten gjorde det under overskriften «Vi kan ikke spille fotball på baner bygd av slaver og død»

Tre dager senere fulgte Tromsø IL opp med å oppfordre Norges Fotballforbund til å boikotte Qatar 2022.

Og kom ikke her og si vi er for små til å bli hørt slik fotballpresident Terje Svendsen hevdet i Dagsnytt 18 sist onsdag, og at lille Norges stemme ikke betyr noe i den store sammenhengen.

Er vi store nok til å sitte i FNs sikkerhetsråd, er vi stor nok til å mene noe riktig om VM i Qatar.

OM ET PAR uker tar Ståle Solbakken ut sin første landslagstropp som Norge-trener. Det er en passende anledning til å tale NFF midt i mot, gjøre som toppfotballdirektør Lise Klaveness, stille seg på den riktige siden, si at du ikke vil reise til Qatar og på den måten minnes 6500 døde slavearbeidere med et tydelig nei til norsk deltakelse i VM.

Det spiller ingen rolle at sannsynligheten for at Norge kvalifiserer seg er liten, det er ikke tabellen etter ti kvalifiseringskamper dette handler om.

Det er handlingen som betyr noe.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

STÅLE SOLBAKKEN ER en klok og samvittighetsfull mann. Han bør se det Norges Fotballforbund ikke ser, at to turer til Qatar, samt påvirkning og uttrykk for nordiske verdier, ikke har forandret noe som helst.

At FIFA fortsatt er en tilrettelegger for slavestaten Qatar, der migrantene som bygger VM de facto er slavearbeidere uten rettigheter, og i mange tilfeller uten lønn.

At dødstallene og bruddene på menneskerettighetene i Qatar ikke er noe han kan lukke øynene for.

Les også: Vi kan ikke spille fotball på baner bygd av slaver og død

NORGES LANDSLAGSTRENER HAR snakket sant til makta før. Han bør gjøre det igjen. Dødstallene den siste rapporten viser til er en gyllen anledning til å fortelle Norges Fotballforbund at handling er sterkere enn ord.

Det er bra at NFF bruker stemmen, men det hjelper ikke når den ikke blir hørt.

Det er når du blir oversett som liten at du virkelig må reise deg og være stor.