Gå til sidens hovedinnhold

Å ta vare på tingene våre er godt for kloden. Nå må vi gjøre det godt for lommeboka

MDG vil gjøre det billigere for deg å reparere klærne, sykkelen og elektronikken din.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Se for deg at klesplagget ditt etter flere års bruk får seg nok en rift, og blir vanskeligere å bruke. Du kan enten kjøpe et nytt plagg, reparere på egenhånd eller betale noen for å reparere for deg.

Er du spesielt interessert, og har tid samt ferdighetene kan du velge å reparere selv, eller få en venn eller slektning til å gjøre det for deg. Denne gruppen omfatter noen av oss, men ikke de fleste i en travel hverdag. Alternativet som da står igjen for de fleste er å kjøpe nytt eller betale for reparasjon.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det må bli billigere å få produkter reparert

I dag er det ofte billigere å kjøpe nytt enn å reparere det man allerede har. Det gjør at forbrukere ofte ender med å kjøpe nytt når det er billigst og enklest, noe som igjen bygger opp en bruk- og kast-mentalitet som tapper kloden for ressurser og nører opp under kjøpepress.

MDG vil bygge opp reparasjonsnæringen i Norge og tilrettelegge for at vi skal ha muligheten til å ta vare på tingene våre. For å gjøre det bedre for din lommebok å velge miljøvennlig vil vi gjøre det billigere å reparere ved å fjerne momsen på reparasjon for en rekke ting du bruker i hverdagen, som klær, elektronikk og sykkelen din.

Det vil da bli billigere å få en rekke produkter reparert, og dermed lønne seg å ta de miljøvennlige valgene i hverdagen i større grad enn i dag. Momsfritak vil gi bedre rammer for en reparasjonsnæring som kan skape flere arbeidsplasser i en mer sirkulær økonomi hvor man ikke tar ut like mange ressurser fra naturen. En styrket næring vil også kunne øke kompetansen og konkurransen som kan gjøre reparasjoner enda billigere og bedre for forbrukeren.

Les også: Radikal klimapolitikk kan ikke være et mesterskap i å slenge nedrige merkelapper etter folk

Vi må stille krav til produsentene

I blant kommer man imidlertid ikke unna å kjøpe nytt. Da er det viktig at du er trygg på at varen du kjøper kan vare, og ikke går i stykker etter kort tid. Lovfesting av retten til å reparere er sentralt her, og noe MDG går til valg på. Vi må stille krav til produsenter av varer om tilgang til nødvendige deler og reparasjon innenfor produktets forventede levetid.

Les mer fra Norsk debatt her

Ved å lovfeste økte krav for levetid ved produksjon av mange nye produkter kan vi omstille næringslivet fra primært å lage varer som ødelegges raskt og må kjøpes på nytt, til å lage færre kvalitetsprodukter vi kan bruke lengre. Kvalitet over kvantitet er godt for kloden, og MDG skal jobbe for at det i tillegg blir godt for lommeboka.

Kommentarer til denne saken